Idén is KASZ+ – Hatok a XVII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozionon

2020. november másodikán kezdődött a XVII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, alkotótábor a K-ARTS Művészeti Alapítvány szervezésében, újra megnyitotta kapuit a KÉSZ Ipari és Innovációs Park a kísérletezni vágyó művészek előtt. A járványügyi helyzetre való tekintettel az alkotótábort újra kellett ugyan gondolnia a szervezőknek, de a KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programja folytonosságának fenntartása és a művészet támogatása érdekében, mindenki egészségügyi érdekeit szem előtt tartva megrendezzük a szimpoziont. Idén kisebb létszámmal, hazai résztvevőkkel indulhatott el a fémes alkotások gyártása Kecskeméten. Az alkotótábor műveiből egy összegző kiállítás nyílik 2020 november 13-án.

Csoportkép

A KASZ+ 2020 – XVII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion résztvevői:

Becskei Andor, Eperjesi Ágnes, Majoros Gyula, Németh Marcell Dániel, Plank Antal, Pokorny Attila

A hat művész, a Hatok, vas, rozsdamentes acél, alumínium, kompozit alapanyagok felhasználásával készítik műveiket, de egyedi 3D nyomtatással is születnek alkotások. A széles műszaki háttér, technológiai sokszínűség lehetőséget ad a kísérletezésre a különleges megoldásokra is. Mérnökök, az acélszerkezeti szakma specialistái segítik az alkotók munkáját.

Németh Marcell

A művészeknek ritkán adatik meg, hogy profi hegesztőgépekkel, plazmavágóval dolgozhassanak, szerszámok bősége szolgáljon műhelyül. Ma már a művész is lehet tervezőmérnök, rendelkezésre áll a 3D-ben történő tervezés, parametrikus formaalkotás. A munkafolyamat része, hogy CNC gépeken megmunkált acél elemekkel, lézervágott alkatrészekkel alkothassák meg műtárgyaikat az alkotók.

Plank Antal

A Hatok egymást is segítik, egymástól is ellesnek fogásokat, de az ipari környezet az igazán ösztönző. Ez is a jelentősége ennek a sokéves kezdeményezésnek: ipari háttér adta inspiráció = úttörő, innovatív alkotások az indusztriál művészetben.

Becskei Andor

Az alkotótábor idei témája a „TRANSZFORMÁCIÓ”, mely az átalakulást és megújulást szimbolizálja:

A 2020-as KASZ+ alkotótáborunk hívószavának egy sokoldalról értelmezhető, univerzális fogalmat választottunk, mellyel arra szeretnénk rávilágítani, hogy változásra, átalakulásra van szükség az ember által végzett tevékenységek szinte minden területén. Különösen az elmúlt évek eseményei, a természeti, világörökségi kincseinken végig söprő mérhetetlen és menthetetlen pusztítás, a társadalomra, valamint a versenyszférára is kijózanítóan hatottak. Ugyanakkor nem elég csak észlelnünk a problémát, változtatnunk is kell. Fel kell ismernünk az antropocén korszak bolygónkra tett romboló hatását, a „fast industry”, a fogyasztói társadalom felelősségét, valamint azt, hogy a digitális burokban élő modern ember mennyire szelektáltan és felszínesen rendelkezik információkkal a tényleges, fizikai környezetéről. Amire szükségünk van nem csak értékcsere, szemléletmódváltás, hanem tényleges átalakulás: TRANSZFORMÁCIÓ. Az individuum állandó komfort hajhászását és elégedetlenségét, a pazarlást egy sokkal tudatosabb szemlélet felé kell terelni, azaz megtanulni nem a természetből, hanem a természettel együtt létezni: „Élni és élni hagyni!”

Eperjesi Ágnes

A most készült művek az online térben mutatkoznak be először, de arra törekszünk, hogy a majd javuló környezetben élőben is megtapasztalhassák azokat az érdeklődők, műkedvelők.

Majoros Gyula

További információk:

Weboldal: http://www.karts.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/karts.muveszeti.alapitvany

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCpnpGmOrwDe3KWbk4GNNOhQ/featured

Instagram: https://www.instagram.com/k_arts_acelmuveszet/

Forrás: K-Arts Művészeti Alapítvány