Idén is szerepelnek román alkotók a budapesti Határtalan Design kiállításon

A régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő, dinamikusan fejlődő független kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata, a Határtalan Design kiállítás ezúttal több mint 140 cseh, dán, észt, holland, magyar, német, lengyel, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be október 10-től egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban.

Romániát a következő művészek képviselik az idei kiállításon: Radu Abraham (Kolozsvár), Studz/o – Bagosi Katia és Andrei Revnic (Nagyvárad), Lukács Ágnes, Ioana Ardelean, Ana Marchetaru és a Delta Craft Project (Bukarest).

Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás kurátorok kifejezett szándéka, hogy a dizájn széleskörű értelmezési lehetőségeit mutassák be, a kreatív szemléletet és az innovációt helyezzék fókuszba a Határtalan Design kiállításon. Az alkotások, projektek, tárgyak és a kapcsolódó programok a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy – és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli. A Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, az öt éve életre hívott TEXHIBITION, valamint a kortárs ékszertervezőké is, akiknek munkái által a műfaj legprogresszívebb újdonságiról alkothatnak képet a látogatók.

Határtalan Design válogatás története során első ízben három fővárosban, Budapest mellett, 2021. áprilisában Pozsonyban és 2021. június-júliusában Bécsben is látható lesz.

A kiállítók szakmai teljesítményének elismeréseként a szervezők 2016-ban dizájndíjat alapítottak, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a dizájnban rejlő potenciálra, a mecenatúra, a társadalmi szerepvállalás jelentőségére. Négy alkotó bruttó 400.000 forint díjazásban részesül, egy dizájner pedig ingyenes részvételi lehetőséget nyer Európa egyik legjelentősebb dizájneseményére, a Lodz Design Festival-ra.

Támogatók: Nemzetközi Visegrádi Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Summa Artium, Pro Helvetia, Osztrák Kulturális Fórum, Holland Királyság Nagykövetsége, Lengyel Intézet, Német Nagykövetség, Cervantes Intézet.

Partnerek: Cseh Centrum, Észt Intézet, Olasz Kultúrintézet, Camões Intézet, Román Kulturális Intézet, Szlovák Intézet, designaustria, Slovak Union of Visual Arts, KunstModeDesign Herbststrasse (Bécs), Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia, Academy of Fine arts in Warsaw, MOME Design Intézet, Academy of Fine Arts and Design (Bratislava)

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum és az Unikát Összművészeti Stúdió Bt. közös programja, a Budapest Design Week programsorozat része.

https://design-without-borders.eu/?lang=hu

Forrás: Román Kulturális Intézet