A Magyar Művészeti Akadémia beszélgetéssorozata az olasz–magyar kapcsolatokról

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata 2020-ban is folytatja immár ötödik éve megrendezett pódiumbeszélgetés-sorozatát, a Keddi kaleidoszkópot. Az esteket a videófelvételnek köszönhetően utólag is megtekinthetik az érdeklődők az MMA honlapján. A tavaszi félévben elmaradt, most megrendezendő pódiumbeszélgetések közös témája a mai olasz–magyar kulturális kapcsolatok. Címe: Szálakat szőni nemzetek között – az olasz–magyar kulturális kapcsolatok jelene.

Október 13-án Németh Pál pécsi szobrásszal beszélget Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA levelező tagja. Németh Pál, a Pécsi Egyetem docense, a pécsi Fondéria Művészeti Egyesület elnöke az olasz–magyar képzőművészeti kapcsolatok „szürke eminenciása”, aki szerényen, de eredményesen szervezi a Római Magyar Akadémia kiállításait, immár tizedik éve, a legtágabb szemlélettel. Amerigo Tot emlékére készített köztéri szobra Rómában áll.

November 3-án Csorba László történésszel, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatójával, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatójával Farkas Adrienne televíziós újságíró beszélget. Csorba László 1998 és 2007 között vezette a Római Magyar Akadémiát, ahol a tudományos kapcsolatok fejlesztésével párhuzamosan napjaink magyar művészetének törekvéseit mutatta be elsősorban. A zene, a képzőművészet, az irodalom és a film területén számtalan magyar alkotót segített olaszországi bemutatkozáshoz.

December 1-jén Gian Luca Borghesével, a Budapesti Olasz Kulturális Intézet igazgatójával Ordasi Zsuzsa művészettörténész beszélget. A történész képzettségű igazgató új lendülettel vezeti a több mint nyolcvan éve alapított intézményt, a rendkívül gazdag olasz–magyar kulturális kapcsolatok egyik főszereplőjét.

A beszélgetések 18 órakor kezdődnek, helyszínük: a Magyar Művészeti Akadémia irodaháza (1062 Budapest, Andrássy út 101.). A rendezvényekre regisztrálni az MMA honlapján megadott módon lehet (www.mma.hu).

Forrás: MMA