Csillogós ruhák, csillogós maszkokkal

Az öltözködés az emberi kommunikáció legrégibb eszköze, napjainkban a legláthatóbb “ruhadarabunk” a maszkunk. Ezért egészült ki a Kiscelli Múzeum Ragyogj! című divattörténeti kiállítása csillogós, divatos maszkokkal.

© Fáryné Szalatnay Judit
© Fáryné Szalatnay Judit

A nagysikerű kiállítást – amit nemrég az év kiállítása szűkített listájára is beválogatott a zsűri – áprilisig tervezték a szervezők, de a Covid járvány “megmentette”: a Kiscelli Múzeumban nem volt más esemény, így a kiállítás állva maradhatott és szeptemberig újra látogatható. A tárlat kurátora, a múzeum textilgyűjteményének vezetője, Szatmári Judit, csillogós és a tárlathoz illeszkedő egészségügyi maszkokkal egészítette ki a kiállítást. Volt olyan tervező, aki a már kiállított flitteres estélyihez tervezett covid-biztos kiegészítőt. Emellett a múzeum saját maszkot is készített. 

© Fáryné Szalatnay Judit

A kiállítás körüljárja, hogyan fejlődött a csillogás divatja a 18. századtól napjainkig, egyúttal bemutatja azt is, hogy az ember öltözködését mennyiben befolyásolja a reprezentáció, a státusz, és mennyiben az egyéni döntés. Ami csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket. Erzsébet királyné esküvői ruhájának uszálya, Medveczky Ilona fellépőruhája vagy a USE designer darabjai mind csillognak és mind mást szimbolizálnak a Kiscelli Múzeum Ragyogj! – Divat és csillogás című kiállításán a múzeum lenyűgöző Templomterében. 

Hogyan függött össze a flitterek, gyöngyök megjelenése az estélyiken a gázlámpa vagy az elektromosság megjelenésével? Milyen ruhák mutattak jól gyertyafényes bálokon, és melyek a diszkógömb mellett? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a kiállításban.

A kiállítás gerincét a Kiscelli Múzeum textilgyűjteménye adja, ami a klasszikus darabok mellett büszkélkedhet sok kivételes kortárs darabbal is. A kiállításon az egyes témákhoz ezekből is válogatott a kurátor, így látható lesz Abodi, Artista, Camou, Je suis belle, Konsánszky Dóra, Tóth Bori vagy USE Unused ruha is. Akit a divat, a társadalom változása, vagy a fényűzés érdekel, még szeptember elejéig megtekintheti a Ragyogj! – Divat és csillogás című kiállítást a Kiscelli Múzeumban.

Forrás: Kiscelli Múzeum

,