Romantika, szenvedély, vadregényes észak – A Dunmore-kastély titkai

Szerző, fotók: Marity Mira

Kell egy kis romantika, ezt rajtam kívül még nagyon sok női olvasó érezheti. Főleg ezekben a romantikát, meghittséget és álmodozást nélkülöző kritikus időkben. Pandémia és vírusjárvány, karantén és káosz, bizonytalanság és rossz lelkiállapot… Azt már az egészségügyi világválság túlélési technikáit elemző pszichológusok is megállapították, hogy az egyik leghatékonyabb módszer a megingott lelki béke fenntartására az olvasás.

Ki ne vágyna egy ír kastély ódon falai közé?

Jó is otthon egy hangulatos sarokba kucorodva olvasni, de persze mennénk is már… Utaznánk a szélrózsa minden irányába. Van, akiket a forró mediterránium vonz, fülledt nyári éjszakákkal, csillogó hófehér homokos tengerparttal és ciklámenben pompázó leanderekkel. Aztán vagyunk mi, a borongós romantika kedvelői. Mi északra vágyunk, oda, ahol szilaj hullámok csapkodják a sziklákat, kunkorodó borostyán futja be az ódon kőfalakat, amelyek mögött évszázados kastélyok dohos könyvtárszobáiban, kandalló tüze mellett bontakozik ki a szenvedélyes románc. Mondjuk a smaragdzöld szigeten, Írországban, Donegal megye vadregényes szirtjeinél, a Dunmore-kastélyban. Képzeletben a világ eme izgalmas helyszínére repülhet az olvasó a Kossuth Kiadó új regényével. Megjelent Kathryn Taylor: A Dunmore-kastély titkai kötet első epizódja, Fény a sötétségben címmel.

Ármány és izgalom, harag és szerelem

Az írónő neve ismerősen csenghet azok számára, akik végigizgulták a Daringham Hall trilógiát, ami hihetetlen népszerűségre tett szert a románcot kedvelők körében. Ebben a regényben az írónő egy különleges és érzékeny fiatal nő történetét meséli el, aki nevelő otthonokban és befogadó családokban nőtt fel, és szinte semmit sem tud a születéséről és a valódi szüleiről. Amikor Alexandra Cavendish-t Írországba, Cerighbe szólítja a munkája, fokozatosan törnek elő belőle az emlékek töredékei. Úgy érzi, járt már a kisvárosban, és a múlt sötét titkot rejt vele és anyjával kapcsolatban, de a helyiek vonakodnak feltárni a részleteket. Ez a személyes rejtély ügyesen szinten tartott feszültséggel lengi be az egész regényt, és adrenalin szökkentő cliffhangerben tetőzik az első rész végén.

Nem szokványos történet, izgalmas felütéssel

„Lexie” Cavendish belsőépítészként dolgozik a New York-i Howard Enterprises-nél, és felettese, Andrew Howard küldi el a Dunmore kastélyba. Az ingatlan-spekuláns azt tervezi, hogy a várat a felvásárlás után luxus szállodává alakítja és nyereséggel viszonteladja. Amikor egy szörnyű rémálma során Lexie alvajár, egy ismeretlen férfi menti meg a balesettől. Kiderül, hogy a fekete hajú és intenzív kék szemű vonzó sofőr a lány főnökének legkeményebb versenytársa. Grayson Fitzgerald sikeres ingatlanspekuláns, valamint a Fitzgerald Holding vezetője és alapítója. Lexie megjelenése erősen befolyásolja saját üzleti érdekeit, és a kezdetben gondoskodó kedvessége és sármja gyorsan átfordul nemtetszésbe és fojtott haragba. Ez a vibráló ambivalens érzés feszíti szét a nő és a férfi közötti viszonyt, és működteti a nagyon erős kémiát is köztük.  

A kastélytulajdonos fiaként Grayson célja az, hogy megakadályozza, hogy a családi vagyon idegen kezekbe kerüljön. Ezen felül úgy tűnik, hogy az egész helyiség ismeri Lexie anyját, akiről a lány szinte semmit nem tud. Lépésről lépésre fellebben a fátyol a múlt homályába vesző részletekről, de Lexie elsősorban bizalmatlanságot és elutasítást tapasztal a falu lakóitól. A Dunmore-kastélyt egy nagy titok lengi körül, amelyet nyilvánvalóan az egész lakosság igyekszik megóvni.

Érdekes jellemek, részletgazdag karakterek

A regényben nagyon imponáló Kathryn Taylor leíró jellegű írói stílusa és szereplők élénk karakterrajza. A szerző folyamatosan szinten tartja az olvasó kíváncsiságát megjegyzésekkel és okos tippekkel. Lexie Cavendish érzékeny fiatal nő, akinek a nehéz gyermekkor és sikertelen házasság után váratlanul lehetősége adódik arra, hogy végre megismerje biológiai családját. Grayson Fitzgerald figurája elsősorban alfa domináns hímként és szeretőként jelenik meg. A lánnyal szemben eleinte tanúsított elutasító és dühös hozzáállását fokozatosan felváltja az egyre növekvő vonzódás, és ez sokat tesz hozzá a férfi jellemrajzához.

A történet érdekes, és sokszor nagyon kedves támogató karakterekkel gazdagodik, akik habozás nélkül segítenek megvilágítani a lányt körülölelő homályos múltat. Különösen az anyja korábbi legjobb barátja, Eileen Kelly történeteiből derülnek ki fontos részletek. Sheila Murphy, a Cerighben található kastélyszálló házigazdája rosszindulatú személyiség, aki nem kedveli Lexie-t. Peter Flaherty atya és markáns jellemű házvezetőnője, Mary Ward, a népszerű nyugdíjas orvos, Dr. Clark Turner, a lusta és gondatlan helyi rendőr, Eddie Sumner őrmester és Sheila férje, Fred Murphy mind-mind jóval többet tudnak, mint amennyit elárulnak vagy beismernek a lánynak. A szerző a mellékszereplő dialógusain keresztül is remekül és autentikusan ábrázolja egy makacs és idegenek elől elzárkózó ír kisváros titokzatos és elkötelezett közösségét.

A Dunmore kastély titkai I. – Fény a sötétségben sztorija mindössze néhány oldal után magával ragadja az olvasót. A végén félbemaradt izgalmas jelenet pedig ellenállhatatlan vágyakozást generál ahhoz, hogy kezünkbe vegyük a folytatást, a második – és egyben az utolsó részt. Erre nem kell sokáig várni, a kötet már előrendelhető, jelentős kedvezménnyel: Dunmore-kastély titkai II. – Támasz a viharban. Alig várjuk!

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/5185/feny-a-sotetsegben

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/5275/tamasz-a-viharban