Bemutatásra került az első karanténszínházi videósorozat – Háborús trash a háború kisemmizettjeiről

A Független Színház Magyarország a koronavírus járványhoz igazodva online térben valósította meg az első karanténszínházi videósorozatot. A hat részes videósorozat Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič „Kosovo mon Amour” című darabját dolgozta fel. Az érdeklődők hat héten át minden pénteken 21:00 órai kezdettel nézhették meg az új epizódokat élőben, színházunk videómegosztó portálján.

Több mint 4000 emberhez juthattunk el ezidáig, amely napról napra csak növekszik. Ekkora nézőszám eléréséhez legalább 60 előadást kellett volna tartanunk. Az online megjelenés lehetővé tette, hogy azokat a színházszeretőket is elérjük, akiket korábban nem. Célunk, hogy egyrészt a nehézségek ellenére is jelen legyünk és ahogy azt már megszokhatták tőlünk, előtérbe helyezzük a roma témát. A 2000-es évek elején több tízezer roma családot telepítettek ki a koszovói háború során, akik többé nem térhettek vissza otthonaikba.

A közös munka során az európai roma drámairodalom egyik legfontosabb alkotását gondoltunk újra és mutattunk be új formanyelven. A szereplők játékát főként saját otthonaikban, illetve az RS9 Színház tereiben vettük fel telefonnal. Ezekből a felvételekből, utómunkát követően álltak össze az egyes epizódok.  

„Nekünk, cigányoknak az elmúlt évszázadokban alaposan meg kellett tanuljuk miként lehet és kell rugalmasan reagálni különféle kihívásokra, a covid megjelenése „csepp volt a tengerben”. Mind a színészek, mind a zenészek, vagy az utómunkát végző munkatársak lelkesedése, valamint a nézők pozitív visszajelzései arra sarkallnak minket, hogy folytassuk a munkát és fejlesszünk ezen a formanyelven.” – nyilatkozta Balogh Rodrigó a színdarab rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője. Minden epizód megtekinthető a színház YouTube csatornáján.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a szereplőknek, munkatársaknak és nézőinknek, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a karanténszínházi sorozat. Munkánk tovább folytatódik, célunk, hogy minél többen megismerjék a roma színház sokszínűségét, az eltérő műfajokat és témákat.

A videósorozat a Goethe Intézet Budapest és a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap támogatásával jött létre.

A kosovoi háború (1998-1999) előtt 150.000 fő roma és askáli (olyan roma népcsoport, akik Egyiptomból származtatják magukat) élt Koszovóban. A háború során az albánok 120.000 fő romát és askálit üldöztek el otthonaikból, ingóságaikat elrabolták, majd házaikat porig égették, hogy soha többé ne térhessenek vissza. Miközben az albánokat és a szerbeket nagyrészt kártalanították, a romák veszteségeit még csak számba sem vették. A roma és askáli civil áldozatok száma máig ismeretlen.