A MEXIKÓI NAGYKÖVETSÉG SZERETETTEL HÍVJA A MAGYAR GYERMEKEKET ÉS DIÁKOKAT, HOGY VEGYENEK RÉSZT A GYERMEKRAJZVERSENYEN

§   Az „Alebrijes, képzeletbeli figurák a világban” témájú XXIV. „Az én Mexikóm” Gyermekrajzverseny a Külföldön Élő Mexikóiak Intézete (IME) kulturális kezdeményezése, melyen 6 és 14 év közötti gyermekek vehetnek részt.

§   A pályázati műveket 2020. június 29-ig lehet eljuttatni postai úton a Mexikói Nagykövetségre (1024, Budapest, Rómer Flóris utca 58) vagy digitálisan formában, e-mailen keresztül.

§   2020-ban régiónként és kategóriánként 12 nyertes rajzot díjaz a mexikói zsűri. A beküldött pályázatok közül a kiválasztottak az IME naptárába is bekerülnek, valamint azokat egy vándorkiállítás keretein belül a világ különböző országaiban állítják ki.

A Mexikói Nagykövetség örömmel tudatja, hogy megnyílt az „Alebrijes, képzeletbeli figurák a világban” témájú XXIV. „Az én Mexikóm” Gyermekrajzverseny, a Külföldön Élő Mexikóiak Intézete (IME) kulturális kezdeményezése, melyen 6 és 14 év közötti gyermekek vehetnek részt.

Az évenként megrendezésre kerülő tematikus verseny a világ fiataljai és Mexikó közötti párbeszéd fontos eleme. 2020-ban régiónként és kategóriánként 12 nyertes rajzot díjaz a mexikói zsűri. A beküldött pályázatok közül a kiválasztottak az IME naptárába is bekerülnek, valamint azokat egy vándorkiállítás keretein belül a világ különböző országaiban állítják ki. A kategóriák a következőek: 1 (6-8 évesek); 2 (9-11 évesek) és 3 (12-14 évesek).  A nyertesek az IME elismerésében részesülnek, melyek a Mexikói Nagykövetség székhelyén kerülnek átadásra. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi évek során voltak magyar díjazottak, minden évben fontos a magyarok részvétele.

A pályázati műveket 2020. június 29-ig lehet eljuttatni postai úton a Mexikói Nagykövetségre (1024, Budapest, Rómer Flóris utca 58) vagy digitálisan, JPG vagy PNG formátumban a culturalesembhun@sre.gob.mx e-mailre. A rajzok A/3 méretű papírra vagy kartonra (297 mm x 420 mm) készíthetőek; a technika szabadon választható, ecset, akvarell, akril, zsírkréta és bármi más felhasználható.

A határidő lejártát követően a rajzokat a nagykövetség Facebook oldalán (https://www.facebook.com/Embamexhu/) teszik közzé, és nyilvános szavazásra bocsátják – a szavazás 2020. augusztus 22-én, 01:00 órakor zárul. A legtöbb szavazatot kapott rajzok a mexikói zsűri elé kerülnek, amely a rajz témája és minősége alapján dönt a nyertesekről. Az eredményeket az IME weboldalán és a közösségi oldalakon teszik közzé 2020. augusztus 31-én.

Mik az alebrije figurák?

A Colegio de México Mexikói Spanyol Szótára szerint, az alebrijek kézműves szobrok, általában kicsi méretűek, nagyon színes papírból, kartonból vagy kopálfaból készültek, amelyek rendszerint fantasztikus állatokat ábrázolnak. Az alebrije szó a mexikói kézműves, Pedro Linares López alkotása, aki 1930. körül Mexikóváros környékén piñata készítéssel foglalkozot.  Lázálmai során látomásai voltak ezekről az állatokról, amelyek a hüllők, madarak, rovarok, sárkányok, lovak, és macskák különféle tulajdonságait ötvözik egyetlen, többszínű lényben.

Forrás: Mexikói Nagykövetség