VAGYÓCZKY TIBORNAK THE IMAGO INTERNATIONAL TRIBUTE AWARD-OT ADOMÁNYOZNAK – Krajnyák Péter focus puller és Bottyán Marcell segédoperatőr aranygyűrűt kap a HSC-től

2020. február 7-én, a III. a Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadó gálán az idén 89. születésnapját ünneplő magyar operatőr, Vagyóczky Tibor HSC veheti át az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO „The IMAGO International Tribute Award” díját. A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen szervezett eseményen idén először aranygyűrűt is adományoznak, melyet kiemelkedő szakmai munkájuk alapján Krajnyák Péter focus pullernek és Bottyán Marcell segédoperatőrnek ítéltek oda. A rendezvény fő támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Művészeti Akadémia.

Vagyóczky Tibor

Február 7-én, pénteken este 18 órakor az IMAGO 11 tagú vezetőségének részvételével a Pesti Vigadó nagytermében tartják meg a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjátadóját. Korábban már nyilvánosságra hozták, hogy Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban részesül, Hajdú Miklós fővilágosító. Bojkovszky Béla díjat kap, Bille Lászlónak ítélték az idén először kiadandó Kameraman díjat, Kovács Lászlónak pedig a szintén idén létrehozott Fénymegadó díjat.

Az eseményen jelentik majd be hivatalosan azt is, hogy az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává választja, továbbá, hogy tisztelete és elismerése jeléül „The IMAGO International Tribute Award” díjjal tünteti ki a neves magyar operatőrt. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas művész, egyetemi tanár olyan filmeket fényképezett, mint 1962-ben Keleti Márton filmje, az Esős vasárnap, vagy Banovich Tamás 1967-es alkotása, az Ezek a fiatalok.

Vagyóczky Tibor 2001-2003 között az IMAGO elnöke volt. Akkor készült a Képek készítése: Az európai operatőr század című könyv, mely azóta is a legátfogóbb mű, mely valaha megjelent az európai operatőr művészetről.

A HSC idén első alkalommal adományoz aranygyűrűt  a Magyar Opartőrök Iskolája, a HSC Stábiskola volt diákjainak. Az 512 végzett hallgatóból kiemelkedő szakmai munkájuk alapján először Krajnyák Péter focus puller és Bottyán Marcell segédoperatőr részesülnek ebben az elismerésben.

Február 7-én a Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett idén négy kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentum, kisjátékfilm – adnak majd át díjakat. A Lajos Tamás producer-operatőrből, Nagy András és  Balázs István Balázs operatőrökből álló zsűri dönt arról, hogy kik kapják a díjakat, illetve, hogy a diák kategóriában ki érdemli a 60.000 USD értékű Sparks  Kft – Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor 1 millió forint értékű laborszolgáltatását. Az esemény technikai támogatói a Schwindl Kft., a Two Men’s Show Lighting és a W-Led Média Kft.

Forrás: Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny