PRÉM MARGIT MISSZIÓJA – Rojkó Annamária könyvének bemutatója

Rojkó Annamária PRÉM MARGIT MISSZIÓJA című könyvének bemutatója 2020. január 24-én, pénteken, 17 órakor az Örkény István Könyvesboltban (1137 Budapest, Szent István krt. 26.).

A szerzővel Király Júlia közgazdász beszélget.

A kötet Prém Margit pályaképét rajzolja meg. Érdeme, amelyért nevét kőbe vésték, nem más, mint hogy újpesti házát végrendeletében a református egyházra hagyta. (Az Attila utca 118. szám alatti ház ma az Újpest-Újvárosi Református Egyházközség temploma.) Prém Margit egész pályáján a református Skót Misszió jelmondatának szellemében cselekedett. „How to do good? – Hogyan tegyünk jót?” – így szól a közösségi gondolat, amelyet élete végéig magáénak vallott. Nemcsak az újpestieknek adományozott, hanem szeretetével, emberségével az embertelenség éveiben nagyon sok budapesti és vidéki gyereknek nyújtott menedéket. Pályájának csúcsán, az 1940-es években a református Skót Misszió Vörösmarty utcai polgári iskolájának igazgatójaként zsidó diáklányok százait vette fel, hogy iskolájának falai között megóvja őket a kirekesztéstől és bántalmazástól. Kolléganőjével és legjobb barátnőjével, Jane Haininggel, az internátus vezetőjével különleges munkát végeztek.

Humanizmusa, erkölcsi tartása, segítőkészsége és derűje Prém Margitot nem csupán pedagógusi pályáján, hanem egész életútján elkísérte. Iskoláját, tantestületét rendkívüli képességekkel vezette egy olyan történelmi korban, amikor a gyerekek csupán a származásuk miatt is életveszélybe kerülhettek.

A szerző a bemutató után dedikálja a könyvét, amely a helyszínen kedvezményesen vásárolható meg.

SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport