Mesterek és tanítványok

November 27-én este fél 8-kor a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásban, Hamar Zsolt vezényletével Brahms, Koessler, Dohnányi művek csendülnek fel. Mintha ugyanannak a családnak lennének tagjai. Persze nem biológiai értelemben. A nagyapa Brahms. Hatalmas tekintély a 19. század második felében. A program nélküli, úgynevezett „abszolút” zene híve. Műveiben azért olykor elrejt titkos üzeneteket. A III. szimfónia kezdete például nyilvánvalóan Férfiről és Nőről szól. A Férfi túláradóan szenvedélyes, a Nő légies tünemény. Tündérke – ahogy egy idősödő agglegény képzeli. A fiú Koessler János, azazhogy Hans Koessler, a Szimfonikus változatok szerzője. Húsz évvel fiatalabb. Brahms az eszményképe, még külsőleg is hasonlít rá nagy szakállával. Évtizedeken át a Zeneakadémia zeneszerzés tanára. Németül tanít, a német hagyomány szellemében. Bartókot, Kodályt ez kissé idegesíti, Dohnányit nem. Ő igazi zenei unoka. Amikor op. 1-es Zongoraötösét Koessler, a büszke tanár megmutatja Brahmsnak, az állítólag ennyit mormog maga elé: „Magam sem tudtam volna jobban megírni.” Aztán telnek az évtizedek. Dohnányi stílusa sokat változik. De a brahmsi örökség a viszonylag kései, már az Egyesült Államokban komponált Stabat Materen is érződik. Egyes zenetörténészek úgy tartják, ez Dohnányi legjobb alkotása. Lehet rajta vitatkozni. Együtt hallgatni a három komponista műveit azonban biztosan kivételes élményt ígér.

Az est szólistái Kristófi Ágnes, Nagy Bernadett és Müller Beáta. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkara (vezető karnagy: Hajzer Nikolett), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Vezényel Hamar Zsolt.

Program:
2019. november 27., szerda, 19:30 – Müpa

Koessler János: Szimfonikus változatok
Dohnányi Ernő: Stabat Mater, op. 46
Johannes Brahms: III . (F-dúr) szimfónia, op. 90

Km:
Kristófi Ágnes szoprán / Nagy Bernadett mezzoszoprán / Müller Beáta alt
A Magyar Állami Operaház Gyermekkara (vezető karnagy: Hajzer Nikolett)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Hamar Zsolt

Következő hangversenyünk:
Canzoni e quartettini
Rossini- és Donizetti-gálaest a Nemzeti Énekkar művészeivel

2019. november 28., csütörtök, 19:30 – Magyar Nemzeti Múzeum
Szólót énekelnek a Nemzeti Énekkar énekművészei
Bizják Dóra zongora
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Somos Csaba
Házigazda: Tóth Antal

Hangversenyünk műsorának olasz elnevezése (dalok és kvartettek) az olasz bel canto két nagy mesterének köszönhető. Az est folyamán Rossini és Donizetti különleges szépségű áriáit és együtteseit hallhatja a közönség. A hamisítatlan olasz muzsika meghatározó szerepet játszó, elfogulatlan vidámságát, drámaiságát és karaktergazdagságát élvezhetjük a Nemzeti Énekkar művészei és Bizják Dóra zongoraművész tolmácsolásában. Énekeseink virtuóz szóló- és kamaraprodukciói mellett a teljes együttes több kvartettet és operakórust is megszólaltat.

Sok szeretettel várjuk Önöket!

Forrás: MNF