Megtörtént események ihlették a Léghajósok történetét!

Tizenegy kilométer magasra repülni egy léghajóval? Ez még ma is extrém kalandnak tűnik – pedig pontosan ez történt 1862. szeptember 5-én James Glaisherrel, Tom Harper lélegzetelállító kosztümös kalandfilmje, az idehaza december 5-től látható Léghajósok (The Aeronauts) valóban élt főhősével.

Eddie Redmayne kelti életre James Glaishert, aki széngázzal töltött ballonjával megdöntötte a korábban felállított rekordot, és 11 887 – más becslések szerint „csak” 9500 méter – magasra repült. Útitársa Henry Coxwell volt, akit azonban a moziban egy kitalált karakter, a Felicity Jones alakította Amelia Wren váltott fel. A páros a filmben ábrázolt drámai módon ért földet: három mérföld magasságból mint egy kő zuhantak alá, Glaisher pedig – utólag visszaemlékezve a történtekre – biztos volt benne, hogy a magaslati levegő okozta tünetek miatt odafent éri a halál. Coxwell lélekjelenlétén múlott minden: a férfi kimászott a kosárból és fogaival engedte ki azt a kulcsfontosságú szelepet, ami lehetővé tette, hogy a léghajósok végül leereszkedjenek. Kettejük történetét Richard Holmes 2013-as könyve, a Falling Upwards: How We Took to the Air meséli el – Tom Harper rendező ezt olvasva talált rá legújabb alkotásának témájára.

James Glaisher

Glashier meteorológus volt, fényképész, de úttörő ballonistaként vált a leghíresebbé. 1862 és 1866 között számos alkalommal emelkedett fel léghajójával, hogy méréseket végezzen a légkör hőmérsékletét és páratartalmát illetően – eredményei nagy mértékben hozzájárultak a légkörről alkotott mai tudásunkhoz. 

Filmbéli útitársa, Amelia Wren megformálásakor Felicity Jones a korszak női repülőit idézte meg: az első angol léghajós, Margaret Graham és a francia Sophie Blanchard, vagy ahogy többnyire hivatkoztak rá, Madame Blanchard szolgáltak inspirációul alakításához. Blanchard professzionális léghajós volt, aki férje, Jean-Pierre Blanchard halála után még több mint hatvanszor hódította meg az eget. A karakter megformálására minden bizonnyal hatott Glaisher felesége, Cecilia Glaisher alakja is, aki férjével együttműködésben a különféle hókristálystruktúrák megértésén dolgozott, de talán az sem véletlen, hogy a főhősnő keresztneve megegyezik Amelia Earhartéval, aki első nőként repülte át az Atlanti-óceánt 1928. június 17-én. 

Léghajósok

Léghajósokat tehát megdöbbentő, mégis megtörtént események ihlették – olyanok, melyeket elképzelni sem tudunk. Szerencsére a film alkotói most lehetőséget adnak nekünk, hogy mi magunk is átélhessünk egy szemkápráztató és magával ragadó utazást: George Steel operatőr lehengerlő képeinek köszönhetően december 5-től mi is megtudhatjuk, milyen lehet a felhők fölé emelkedni.

LÉGHAJÓSOK
(The Aeronauts)
angol-amerikai kalandfilm, 92 perc, 2019

Rendező: Tom Harper
Forgatókönyv: Tom Harper, Jack Thorne
Szereplők: Felicity Jones, Eddie Redmayne, Himesh Patel
Producerek: Tom Harper, Richard Hewitt, David Hoberman, Todd Lieberman, Nick O’Hagan, Jack Thorne
Opreratőr: George Steel
Vágó: Mark Eckersley
Zene: Steven Price

„Valami, amit érdemes a lehető legnagyobb vásznon megnézni….” Tomris Laffly, Variety

„Amikor olyan sok gigászi blockbuster magától értetődőnek veszi a CGI-ban rejlő lehetőségeket, a Léghajósok azáltal, hogy a felfedezés izgalmát valódi vizuális csemegévé változtatja, üdítően ható új felhasználási területet talál neki.” Matt Trift, Little White Lies

1862-ben a fenegyerek léghajós, Amelia Wren (Felicity Jones) összeáll az úttörő meteorológussal, James Glaisherrel (Eddie Redmayne), hogy bővítse az emberiség ismereteit az időjárásról, és magasabbra repüljön, mint előtte bárki a történelemben. Miközben folyamatosan rekordokat döntenek és újabb és újabb tudományos felfedezést tesznek, utazásuk a létezés legvégső határára hozzásegíti a furcsa párt, hogy végül megtalálják helyüket a világban, melyet már messze maguk mögött hagytak. Fizikai és érzelmi kihívásokkal teli útjuk során az egyre ritkuló levegőben a felemelkedés a túlélésért való küzdelemmé válik.

„A legtöbb repülés általában kilencven perc, két óra. Nagyon érdekesnek találtam azt a gondolatot, hogy valós időben, két szereplővel egy kosárban csináljak valamit” – Tom Harper rendező A mindenség elmélete után ismét összehozta Felicity Jonest és Eddie Redmayne-t, hogy elmeséljen egy valós események ihlette, lélegzetelállító történetet.

Bemutató: 2019. december 5.

Magyarországon forgalmazza a Cinetel Kft.
www.cinetel.hu
facebook.com/CinetelFilm
youtube.com/CinetelHungary

Forrás: Cinetel