NEMZETI MÚZEUM – Hommage à Széchényi

Koncertsorozat a Nemzeti Múzeum alapítója,
gróf Széchényi Ferenc tiszteletére
2019. november 15-17.

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.

A múzeum – az emblematikus dátumhoz illeszkedően – 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el azt az ünnepélyes koncertsorozatot, amelynek idei hangversenyén Bach és Haydn művek hangoznak el. A három naposra bővült koncertsorozat művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester.  A koncertek mellett tematikus tárlatvezetések is színesítik a programot.

A november 15-i nyitókoncerten az előző évben szólistaként fellépő Anneke Boeke 2016-ban alapított Ensemble Cantilene együttesével tér vissza, november 16-án, a Budapesti Kamarazenei Műhely koncertjét Telemann szellemében hallhatjuk, majd november 17-én, a sorozat zárókoncertjén a Budapest Sound Collectivet hallhatja a közönség. Vezényel: Dubóczky Gergely, a zenekar alapítója.

A hangversenyre váltott jeggyel 17 órától látogatható a Nemzeti Múzeum Magyarország történetét 1703-tól 1990-ig bemutató állandó kiállítása. A koncertsorozathoz szombaton 17.00 órától, és vasárnap délelőtt 11.30 órától tematikus tárlatvezetés kapcsolódik.  A vasárnapi tárlatvezetésen közreműködik a Haydn Barytontrio Budapest.  

A tárlaton nemcsak újkori és modernkori történelmünk jeles személyiségeit és történelemformáló eseményeit ismerhetjük meg, hanem zenetörténeti érdekességekkel is találkozhatunk. Haydn korát idézi fel Esterházy Miklós barytonja, amely különleges hangszerre a neves zeneszerző százötven darabot komponált.

A hagyomány és a valószínűsíthető adatok alapján egykor XVI. Lajos feleségének, Marie-Antoinette francia királynénak a hangszere volt az úgynevezett „aranyhárfa”, amely a múzeumba ajándékként került. Az eredeti ajándékozó iratok a második világháború során megsemmisültek, de a kor memoárirodalmának tanúsága szerint gróf Benyovszky Móric felesége kapta ajándékba a királynétól, és később a családja révén, kalandos úton került a múzeum tulajdonába.

A híres augsburgi orgonaépítő – Johann Andreas Stein – egyetlen fennmaradt klavikordja, Wolfgang Amadeus Mozart utazó-gyakorló instrumentuma volt. A hangszert és a hozzá kapcsolódó iratokat 1965-ben vásárolta meg a múzeum.

A Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincse, egy 1817-es Broadwood-zongora. 1887 májusában Liszt Ferenc végakaratának megfelelően a Nemzeti Múzeumba kerültek a művész nagy becsben tartott tárgyai. A Liszt-hagyaték minden szempontból legnevezetesebb műtárgya a Thomas Broadwood által Beethovennek küldött zongorája (1817).  A londoni Broadwood cég kora legmodernebb, legjobb zongoráját ajándékozta a mesternek, akinek nevét, s az ajándékozás tényét a hangszer homlokzatán is feltüntették. Beethoven nagyon szerette ezt a hangszert, s haláláig használta. Ezután ingóságait elárverezték, s ekkor vásárolta meg a zongorát C. A. Spina bécsi műkereskedő. Az új tulajdonos hódolata jeléül 1845-ben Lisztnek ajándékozta a hangszert, aki 50 éves művészi jubileumának pesti megünneplésekor, 1873-ban jutott arra az elhatározásra, hogy legértékesebb emléktárgyait a Nemzeti Múzeumnak ajánlja fel.

További információk: https://mnm.hu/hu/programok

,