Társas-játékok hete novemberben

Ötödik alkalommal rendezi meg a MU Színház az OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivált november 11-16. között. A hat napig tartó programsorozaton most nem előadásokon, hanem közösségi alkotásokon, társas-játékokon vehetnek részt a látogatók.

Borsos Luca és Botka Dóra

Mire számíthatnak többek között az érdeklődők?

Drag King workshop azoknak a nőknek, akik szívesen kipróbálnák, hogy milyen lehet férfivá változni. Demokratikus játszótér azoknak, akik egy jövőbeni fiktív világba csöppenve közösen eldöntenék, hogy mi legyen az országuk sorsa, ha csak rajtuk áll. Csináld magad társasjáték workshop, ahol a pálya nem más, mint a színház teljes területe és még azon is túl.

Borsos Luca és Botka Dóra, végzős drámainstruktorok mesélnek az OPEN fesztivál alapötletéről, programjairól és személyes benyomásaikról.

Hogyan született meg az ötlet, hogy társas-játékok formájában vezessétek be a nézőket a kortárs színház világába?

DÓRI: Emlékszem Lucával ültünk a nappaliban és gondolkoztunk, hogy mivel készüljünk a fesztiválra? Mi az, amit tudunk nyújtani az oda érkező emberek számára? Végül olyan ötleteket kezdtünk el felsorolni, aminek kulcsa a játék volt, közösségi játék, amiben részt lehet venni. Egy-két ötletet el is küldtünk Balázsnak, a MU színház igazgatójának, aki annyira fellelkesült, hogy megkérdezte tőlünk: miért ne építhetnénk az egész fesztivált egy nagy társas-játékra.

Borsos Luca és Botka Dóra

LUCA: Én olyan színházat szeretnék csinálni, ahol a néző is kipróbálhatja magát. Ahol van tér és idő a találkozásra, a közös játékra és beszélgetésre. Hisz annyi értékes ember fordul meg egy színház körül. Fontos megtapasztalnunk, hogy mind alkotóelemei vagyunk ezeknek az összejöveteleknek és saját bőrünkön tapasztalni a színház adta biztonságot és játékokat. Ezért terveztük úgy a programot, hogy minden eseményen közösségi élményben vagy alkotásban találják magukat a résztvevők.

Hogyan látjátok az idei OPEN Fesztivál szerkezetét? Milyen fő gondolatok mentén épül fel a fesztivál?

DÓRI: Nagyon várom az egész hetet. Ezt az egészet egy nagy ismerkedésnek fogom fel. A tavalyi fesztiválon, számomra ismeretlen emberekkel kerültem egy csoportba rögtön a megnyitó napján, ahol még alkottunk is és minden kényszer nélkül, automatikusan egymásra tudtunk hangolódni és létrehozni valamit. Az idei OPEN-t is így képzelem; ismerkedünk, kísérletezünk, beszélgetünk, játszunk, kérdezünk, válaszolunk és együtt vagyunk.

LUCA: Az elmúlt években egyre inkább éreztem az interakció, a nyitottság és a befogadás erejét és fontosságát. Az OPEN pedig pont ezen jelenségek találkozását, és a kísérletezés lehetőségét jelenti számomra. A résztvevőkkel együtt, magunknak teremtünk alapanyagot, élményt, emléket, színházat. A társadalomban betöltött szerepünk szemügyre vétele, a személyes és a politikai találkozása, környezetünk megismerése és használatba vétele mind részét képezik a fesztiválnak.

Hogyan jellemeznétek az interaktív befogadó- és alkotóteret, mely a fesztivál teljes ideje alatt látogatható lesz a MU Színházban? Milyen érdekességekre számíthatnak a látogatók? Hogyan képzeljük el a későbbiekben létrejövő kiállítást?

DÓRI: Ha üzennék a résztvevőknek akkor azt mondanám, hogy: „mindent próbáljatok ki”!  -úgy képzelem, mint egy jó svédasztalt. Ezt az alkotóteret tényleg csak ők tudják működtetni. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lenyomatokat fognak ott hagyni, mert utána a kiállításon azokból és a jelenlévő emberekből fogunk építkezni, alkotni.

LUCA:
Ha egy szóval kéne jellemeznem, azt mondanám: Kísérlet.A fesztivál ideje alatt a kávézóban olyan állomásoknak adunk teret, ahol a látogatók különböző felületeken reagálhatnak egymásra, kérdésekre és játékokra. A tér az interakciók által folyamatosan változni fog. Mi igazából csak ajánlatokat teszünk, a résztvevők fogják értelmezni és felhasználni azokat. A társadalmi részvételiség és aktivitás fontosságának hangoztatása helyett a fogalmak mögött rejlő emberekre, a kihívásokra, trükkökre és szokásokra vagyunk kíváncsiak. A pénteki kiállításnak fő alapanyagául pedig a hét eseményei és a kávézóban gyűjtött ötletek fognak szolgálni. De ki tudja, mi fog végül kisülni a közös építkezésből..

Az OPEN egyik eseményét már most komoly érdeklődés övezi. A Drag King workshop alatt a női résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen érzés lenne férfivá változni. Ti milyen férfi karakter bőrébe bújnátok egyetlen napra?

DÓRI: Csak egyet lehet? Mert én lennék egy titkon zseni, visszahúzódó férfi vagy dolgoznék egy építkezésen a többi férfitársammal vagy pedig tengerész!

LUCA: Fúha, mondjuk egy zenész. Egy első pillantásra visszafogottnak tűnő, érzékeny és megbabonázó zongoravirtuóz. De most megtetszett a tengerész. 🙂

A fesztivál utolsó napján interaktív társasjáték várja a nézőket. Milyen saját tapasztalatok alapján alkottátok meg a játékok struktúráját és hogyan tervezitek a MU Színház tereit hasznosítani?

LUCA: Tavasszal Drezdában jártunk az osztályunkkal az Our Stage fesztiválon, ahol rengeteg inspiráció ért bennünket.  A szombati workshop ötlete is innen ered. Olyan játékot kínálunk, ahol mindenki saját játékszabályokat találhat ki a játékhoz. Ezt én már kiskoromban is imádtam csinálni. Nincs is annál jobb, mint saját kezünkbe venni az irányítást.

DÓRI: A MU Színházat inkább kívülről, mint sem belülről szeretnénk hasznosítani ebben a játékban.

Nektek mi volt gyerekkorotok kedvenc társasjátéka?

DÓRI: Fekete Péter és a Gazdálkodj okosan!

LUCA: Hát én egyszerű leszek, de imádtam a Ki nevet a végént.

Forrás: Visit Australian Parliament House

Miben látjátok a részvételiség előnyeit? Mi szerintetek a legerősebb eszköz egy közösség összekovácsolására?

DÓRI: Merni kipróbálni dolgokat és cselekedni az elég nagy előny és tök jó érzés tud lenni. Az időnek nagy szerepe van a közösségekben. Idő, amit egymásra szánunk, időt hagyni a másiknak, magunknak…

LUCA:
Legerősebb eszköz? Azt hiszem mi is ezt keressük, térjünk vissza erre egy pár év múlva. 🙂

Az biztos, hogy élmények kellenek. Magunk szervezte élmények, melyek megmutatják milyen erősek is vagyunk együtt.

Mit üzentek a nézőknek az OPEN Fesztivál ideje alatt?

DÓRI: Mindent próbáljatok ki!

LUCA:
Alkossunk együtt!

Az V. OPEN Közösségi- és Részvételi Színházi Fesztivál teljes programja a MU Színház honlapján tekinthető meg.

Forrás: MU Színház

,