A kortárs textil legjobbjai a FUGA-ban – IV. TEXHIBITION – cseh, lengyel és magyar textilművészek kiállítása

Immár negyedik alkalommal láthatják önálló kiállításként az érdeklődők a TEXHIBITION címmel megrendezett válogatást, amely magyar és külföldi textilművészek újdonságait mutatja be a nagyközönségnek a 25. születésnapját ünneplő Eventuell Galéria kiállítás- és rendezvénysorozatának részeként.

A kezdeményezést Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező indította 2015-ben azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet egy Magyarországon korábban vezető szerepet betöltő iparágra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, emellett elősegítse a gyártók és tervezők közötti párbeszédet, valamint hozzájáruljon a piaci alapú együttműködések létrejöttéhez is. A kiállításon az utóbbi négy év lakástextil-fejlesztéseiből rendezett válogatás lesz látható, amelyben közel 30 textiltervező és több textilgyártó – a Csárda Tex Kft, a Csendes és Csendes Kft, a Lénárd Zászlókészítő Kft, a Meritum Kft. Aste Bútorszövet és Lakástextil, valamint a Rovitex Hungária Kft. – vett részt. A kiállítás a különböző generációkhoz tartozó, eltérő stílust és tervezői attitűdöt képviselő alkotók legkülönfélébb technikákkal elkészített lakástextiljeiből nyújt ízelítőt.

Az eddigi fejlesztés során közel 150 minta és színvariációból álló prototípuskollekció jött létre, amelyet a projektben részt vevő tervezők szabadon felhasználhatnak, illetve hosszú távon közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

A kiállítás szervezői és rendezői Szigeti Szilvia textiltervező és Radnóti Tamás belsőépítész. Nevükhöz fűződik többek között a másfél évtizedes múltú, magyar és külföldi tervezőket bemutató Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat szervezése, amelynek során mindig fontosnak tartották a különböző művészeti ágak, generációk és különböző országok, régiók közötti párbeszéd megteremtését. A TEXHIBITION esetében is hagyomány már, hogy a magyar tervezőké mellett külföldi designerek munkái is láthatóak lesznek.

Kiállítók:

Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Devecsei Mónika, Horváth Evelin, Kass Eszter,

Kanics Márta, Kollár Ágnes, Labus Lili, Lőrincz V Gabi, Márföldi Dóra, Molnár Viktória, Munkácsi Gábor, Ottlik Júlianna, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szabó Dóra, Szabó Zsuzsi, Szigeti Szilvia, Vető Márta, Tóth Dominika.

Vendég kiállítók:

Dana Elsterova – Durchduo (CZ)

Anežka Podzemská – Durchduo (CZ)

Julia Cybis – FALBANKA (PL)

Izabela Sroka – FALBANKA  (PL)

A kiállítás a Határtalan Design 14.madeinhugary + 7.MeeD és a 25. jubileumát ünneplő Eventuell Galéria kiállítás és rendezvénysorozatának része.

A kiállítás jelentőségét jól mutatja, hogy a világhírű Wiener Werkstätte cég alapítójának leszármazottja, a cég 1985-2012 közötti tulajdonosa, Reinhard Backhausen nyitja meg.

Reinhard Backhausen neve egybefonódik a világ textilgyártásának múltjával, jelenével és jövőével egyaránt, hiszen az 1849-ben ‘Joh. Backhausen & amp; Söhne’ néven létrejött gyáralapítóinak leszármazottja, 2012-ig a világhírű gyár egyik tulajdonosa.

A Backhausen név szorosan kapcsolódik a Wiener Werkstätte-hez és a bécsi Art Nouveau-hoz; a világhírű textilgyártó cég bútorkárpitjait, különleges nyomott szöveteit, kézzel szövött szőnyegeit többek között olyan híres művészek tervezték, mint Josef Frank, Josef Hoffmann, Koloman Moser, Joseph Maria Olbrich, Dagobert Peche, Otto Prutscher, Alfred Roller, Otto Wagner. A Backhausen textilek ma számos középületben megtalálhatók a bécsi Állami Operaháztól, a koppenhágai Amalienborg Királyi Palotáig.

Reinhard Backhausen a világ textiliparában meghatározó üzleti fejlesztésekben stratégiai és technikai tanácsadóként egyaránt részt vesz, a környezettudatos fenntartható fejlődés elkötelezett híve.

A kiállítás helyszíne: FUGA, BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT

1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

Nyitva: 2019. október 25 – november 11.

Nyitvatartás: hétfő: 13:00 – 21:00, kedd: zárva, szerda–vasárnap: 13:00 – 21:00

Kiállításmegnyitó: 2019. október 25. 19:00

A kiállítást megnyitja: Reinhard Backhausen (Bécs)

A megnyitón közreműködik: Radnóti Róza (zongora)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/530634387691765/

Szakmai előadások és tárlatvezetés: 2019. október 30 -án 17:00 órától (részletes program: https://eventuell.hu/texhibition-fuga/)

Finisszázs: 2019. november 11-én 17:00 órakor

, ,