Ma indul a FUGA aukciómaratonja előtti egyhetes születésnapi programsorozat

A mai születésnapi partival megkezdődik a FUGA építészeti központ aukciómaratonját megelőző egyhetes programsorozat. A hét minden napjára jut majd esemény: ígéretes fiatal építészeket és stúdiókat mutatnak be, konferenciát tartanak az „építészet a kiállítótérben” témájában, illetve kerekasztal-beszélgetésekkel, irodalmi esttel és változatos műfajú koncertekkel is várják az érdeklődőket. A kétnapos születésnapi aukciómaraton a hétvégén (október 5–6.) lesz. Itt olyan tárgyakra lehet majd licitálni, mint például Bornemisza Eszter textiljei, Károlyi Zsigmond egy régi festménye, Böröcz András szobra, Jeney Zoltán kottája, Radnóti Miklós kézjegyével ellátott könyv, Zalotay Elemér építészeti nyomatai vagy régi filmplakátok.

A ma esti születésnapi parti házigazdái Winkler Barnabás, Koszorú Lajos és Nagy Bálint lesznek, az október 1. és 7. közötti fesztiválon pedig délelőttől késő estig nyitva áll majd a FUGA kapuja: előadások, interjúk, nemzetközi konferenciák, kiállítások és beszélgetések váltják egymást, esténként pedig zenével, illetve irodalmi esttel zárják a napot.

A Maholnap című sorozat keretében, amely kedden, szerdán és pénteken lesz, 15 fiatal magyar építésziroda képviselői saját munkáikon, szellemi hátterükön, alkotói gyakorlatukon keresztül  beszélnek a jövő magyar építészete előtt álló kihívásokról. Október 3-án, csütörtökön megkezdődik az Építészet a kiállítótérben című nemzetközi konferencia. Esténként is változatos programok várják a vendégeket: kedden a Balázs Elemér Trió jazzkoncertje, szerdán az Átkelés Budapesten című irodalmi est, csütörtökön pedig a MáMa Duó (Mátrai Péter és Markó Balázs) Mozizene – Improvizációk építészeti filmrészletekre előadása. Pénteken a Metrum Együttes ad koncertet Kontrasztok címmel Schumann, Kegel és Bartók műveivel és Galkó Balázs színművész közreműködésével. Szombaton a Telemann, felvilágosodás, fizika, fantázia című koncert, vasárnap a FUGA 10 jubileum kortárs zenei hangversenye lesz hallható.

Az eseményekről itt és a FUGA weboldalán található programnaptárból is lehet tájékozódni.

A születésnapi ünneplés a kétnapos aukciómaratonnal (október 5–6.) zárul, majd október 7-én, az Építészet Világnapján megnyíló új kiállításokkal és előadással vágnak bele a következő tíz évbe. A második 10 év megnyitóján köszöntőt mond: Mélyi József, Spiró György és Vajda Mihály.

Az aukciós katalógus elérhető a FUGA weboldalán és a helyszínen: http://fuga.org.hu/fevent/aukcios-kiallitas-a-haz-minden-termeben/

www.fuga.org.hu

Facebook: www.facebook.com/fuga.bek/

Forrás: FUGA

,