TÉRIDŐ -Török Gábor kiállítása

TÉRIDŐ címmel látható kiállítás az Artézi Galériában. Ezzel a tárlattal nyitotta meg az óbudai kiállítóhely működésének hatodik évében az új bemutató sorozatát.

Időkapu sorozat

Török Gábor a rendszeres kiállítók közé tartozik, 2016-ban már volt önálló bemutatkozása, melyhez az Artézi Galéria művészeti vezetője, Németh Géza katalógust is tervezett 12 olyan művének a reprodukálásával, amelyeknek a címében is jelölte az időt, mint központi témát. Török Gábor 2018-ban, a galéria ötödik évfordulóját ünneplő csoportos kiállításon is szerepelt, valamint a békéscsabai közös bemutatkozáson is. Ebben a városban született 1960-ban. Képzőművész, tervező, grafikus, 1996-2010 között a Duna TV arculatáért felelős, animációk és videók alkotója. Jelenleg az MTVA grafikusa. Tipográfiai ismereteit is hasznosítja festményeiben, reliefjeiben, kollázsaiban.

Lábasóra

Kör és négyzet alakú, alapvetően geometrikus indíttatású faliképein leginkább az időmérés vizuális megjelenítésével foglalkozik. Egy vele készült interjúban így fogalmazott: „Mindenki vágyik arra, hogy az idő rabszolgájából az idő urává váljon, melynek egyik lehetősége, ha az életünket hasznosan éljük„. A falakon sorakozó munkák némelyike formáját, alakját tekintve különböző órákat idéz (falióra, karóra stb.), ám természetesen ezek sem a tárgyak maguk, hanem műtárgyak, a művész kreativitásának, műformáló képességének a következményei, a koncepció hordozói, akárcsak azok a kollázsnak nevezhető összetett alkotások, amelyekben áttételesebben, metafizikusan van jelen az idő. Az óraszámlap jelöléséhez római számokat használ design elemként. Az időtlenséget mutatják, valamint az idő és tér összefüggéseit.

Végtelen percek, 70x90cm, vegyes, 2013-1

Művei nagy részénél a felületet plasztikussá alakítja jelekkel és tényleges tárgyi elemekkel – például kavics – ezekkel is hangsúlyozva az idő és tér szétválaszthatatlanságát.  

A kiállítás október 10.-ig látható az Artézi Galériában
Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria