„Poperasztár” Budapesten – Rolando Villazón dalestje

Két év után ismét a Müpa színpadán köszöntheti a közönség Rolando Villazónt, aki a nagysikerű 2018-as Orfeo előadás után ezúttal szólóesttel érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. A mexikói születésű tenor igazi kozmopolita, jelenleg Franciaországban él, de otthon van a világ számos országában, magával ragadó természetességgel lép fel New Yorkban, Berlinben – vagy Budapesten. Ezúttal kontinense zenei gyökereihez nyúl vissza, spanyol és latin-amerikai dalokkal varázsolja el a közönséget október 1-jén Carrie-Ann Matheson zongorista kíséretével.

Rolando Villazón © Monika Hoefler

Rolando Villazón életútja legalább olyan izgalmas, mint szerteágazó repertoárja: Mexico cityben fedezte fel Arturo Nieto bariton, akinek Villazón szomszédja szólt, annyira tetszett neki a férfi áriázása – mely a fürdőszobából hallatszódott át. A nemzetközi elismerést az Operalia versenyen elért fényes eredményei hozták meg, és karrierje innentől kezdve töretlenül ívelt felfelé. Monteverditől a Tankréd és Klorinda párviadala, Händel Messiása, Mozart Figarója, Donizetti Szerelmi bájitala, Wagnertől A bolygó hollandi mellett a Trisztán és Izolda, Verdi Traviatája és Don Carlosa, Gounod- és Massenet-áriák, Puccini Bohémélete – Rolando Villazón úgy tűnik, mindent tud és minden stílusban otthon van. Énekesi karrierje mellett operát rendez, fesztivált igazgat, képregényeket rajzol, sőt regényt is ír.

2009-ben súlyos gégeműtéten esett át, de nem hagyta, hogy ez örökre rányomja bélyegét a művészetére. A sikeres lábadozás után hamarosan újra színpadra lépett, hangja pedig új színben tündökölt. Életére, művészetére, és szemléletére is hatással volt a betegsége, tudatosabban és megfontoltabban tért vissza a zenei életbe. Erről az időszakról így nyilatkozott: „Eddig meglehetősen tüzes voltam, most ideje váltanom, és megfontoltan folytatnom a karrieremet.”

Mostani koncertjén Rolando Villazón egy Magyarországon kevéssé ismert világba kalauzolja a közönséget: az általa kiválasztott spanyol és latin-amerikai dalok különleges hangulatukkal, élénk temperamentummal és egzotikus színekkel nyűgözik majd le a közönséget. Meglepetésekben, váratlan showelemekben, személyes történetekben, sírásban és nevetésben biztosan nem lesz hiány, végtére is nem véletlenül nevezik Rolando Villazónt „poperasztárnak”

Carrie-Ann Matheson

Rolando Villazón dalestje

2019. október 1. kedd / 19:30-22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Carrie-Ann Matheson

További információk és pontos műsor: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/rolando-villazon-dalestje-2019-10-01_19-30-bbnh

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1262522973921183/

A koncertről a Müpa Magazin aktuális számában is olvashat: https://issuu.com/mupabudapest/docs/mupa_2019_08_10_web/30

Forrás: Müpa