Vesszőfonásos kunyhót építenek és falat tapasztanak a gyermekek a domaszéki táborban

A népi építészetet ismertetik meg 10-16 éves diákokkal Domaszéken egy népi építészeti táborban. A Móra Ferenc Múzeum Interreg-IPA pályázatának köszönhetően a fiatalok kipróbálják majd a vályogvetést és a tapasztást, nyári kemencét építenek, valamint megismerik a népi építészet legfontosabb elemeit.

A nép építészet lesz egy domaszéki tábor központi témája, mely a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös Interreg – IPA pályázatának köszönhetően valósul meg. A tábor célja az, hogy a résztvevő 10-16 éves diákok megismerkedjenek a népi építészet elemeivel, hagyományaival, történetével.

Az ötnapos táborban minden nap egy-egy fontos témát ismernek meg a fiatalok, majd különböző kézműves tevékenységekben vesznek részt. Fognak például vályogot vetni, falat tapasztani és nyári kemencét építeni, valamint vesszőfonásos kunyhót is készítenek július 22-26. között.

 „A hagyományos építészet új perspektívája” című Interreg-IPA projekt célja az, hogy a szegedi nagytáj építészeti emlékeit összegyűjtsék magyar és szerb oldalon egyaránt. A pályázatban összesen hat kutató vesz részt, akik 127 többnemzetiségű települést vonnak be a vizsgálatba.

A kutatómunka végső célja az, hogy elkészüljön a nagy szegedi régió építészeti kézikönyve magyar és szerb nyelven, emellett online elérhető virtuális túrákat is létre hoznak. Zentán művészeti és műemlékvédelmi eseményt szerveznek, Domaszéken pedig ennek a pályázatnak köszönhetően valósul meg a tábor.

A „Traditional Architecture from a New Perspective – A hagyományos építészet új perspektívája” című, NEWTRAD – HUSRB/1602/32/0086 számú projekt az „Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program” projekt keretében jött létre.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum