Mérföldkő a Pannon Filharmonikusok életében

Közel 150 koncerten több mint 130 zenemű hangzott el, miközben gazdasági elismerést vehetett át a zenekar és Gilbert Varga szerződtetésével újabb mérföldkőhöz ért az együttes. 

Több mint 130 zenemű hangzott el a Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titanium-évadában. Ez a szám már önmagában is mutatja, hogy az együttes koncertjein számos élménnyel gazdagodhatott a közönség. Mind a Kodály Központ, mind a Müpa bérletes koncertjein a vendégművészek és karmesterek legjava lépett a színpadra. Többek között Banda Ádámot, Benjamin Schmidet, Alexander Zemtsovot, Giovanni Guzzot, Bogányi Gergelyt, Pálfalvi Tamást, Leonardo Sinit, Balázs Jánost, Benjamin Beilmant, Balog Józsefet és Eötvös Pétert, Mácsai Pált, Szűcs Mátét és Hámori Mátét, Kiss Józsefet, Baráti Kristófot és Nika Gorić művésznőt láthatták az érdeklődők. Az évad kiemelkedő eseményének azonban maestro Gilbert Varga szerződtetése tekinthető, mellyel a pécsi együttes elsőként valósította meg Magyarországon, hogy két vezető karmester (Bogányi Tibor és Gilbert Varga) együtt dolgozzon szimfonikus zenekar élén.

Gilbert Varga a legendás Varga Tibor hegedűművész fia, aki édesapja emigrációjában Londonban született és karmesteri karrierjét a nemzetközi zenei színtéren építette. A Pannon Filharmonikusok az első és egyetlen magyarországi zenekar, amelynél pozíciót vállalt a dirigens, így mostanra két külföldön élő magyar dirigens hazajöttében van érdeme a pécsi együttesnek.

Bogányi Tibor ebben az évadban is a változatos műsor-összeállításával szinte minden koncerten teltház előtt dirigálta a Pannon Filharmonikusokat a Kodály Központban és a Müpa színpadán. Hagyományosan az évadnyitó koncert mellett a Város napi-, és az Újévi díszhangverseny is az ő irányításával volt hallható. Az évad egyik kiemelkedő koncertélményeként pedig ősszel Bruckner egy újabb monumentális művét mutatta be a közönségnek, melyet a közönség elismerő tapsa mellett a szakmai kritika is méltatott.

Forrás: Pannon Filharmonikusok