Armel Opera Festival 2019 – Megvannak a győztesek!

Az Armel Opera Festival 12 évvel ezelőtti alapításakor merész feladatra vállalkozott.  Célja egy olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amelyben ötvözni tud egy – szintén nemzetközi – tehetségkutató versenyt operaénekesek számára.

A fesztivál idén is öt produkcióval várta a kalandvágyó opera- és színházrajongókat Izlandról, Belgiumból, Ecuadorból és Magyarországról július 2. és július 6. között Budapesten a Müpába és Bécsben a MuTh Színházba. 

Ahogy minden évben, idén is nemzetközi zsűri figyelte és értékelte a bemutatott előadásokat, valamint a versenyszerepekben fellépő operaénekesek előadói teljesítményét.

A szakmai zsűri tagjai:

BERNARD  FAIVRE D’ARCIER, az Avignoni Fesztivál volt elnöke, a Lyoni Biennalé igazgatóhelyettese, a Carolyn Carlson Company elnöke – Franciaország.

JOSE CORREIA, az ARTE és az ARTE CONCERT  programigazgatója – Franciaország, Párizs

JULIA DESBRUSLAIS, a London Mozart Players igazgatója – Egyesült Királyság, London

JOEL FRAM, Nemzetközi zenei hangmérnök, karmester – Egyesült Államok

DAVID SULKIN, OBE,  a Brit Országos Opera Stúdió Művészetfejleszési igazgatója –  London

VAJDA GERGELY,   a Huntsville Symphony zeneigazgatója,

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány programigazgatója, az Armel Opera Festival művészeti vezetője – Budapest/Hutsville

A zsűri elnöke:

HENRY LITTLE, az Opera RARA vezérigazgatója, a  Nemzeti Opera Koordinációs Bizottság elnöke – London.

A döntés ismét nehéz feladatot rótt a zsűrire, hiszen szerepeket/alakításokat épp úgy nehéz összemérni, ahogy a legkülönfélébb kortárs és klasszikus  különlegességeket is.

A nyitóelődás július 2-án az Izlandi Operaház produkciója, Daníel Bjarnason: Brothers című kortárs operája volt Kasper Holten rendezésében a MÜPA Fesztiválszínházban.

A második napon a Muziktheater Transparant (Belgium) produkcióját,  Janáček – Ivo van Hove – Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója című előadást láthatta a közönség Ivo van Hove rendezésében a Müpában.

A harmadik és negyedik napon Bécsben két magyar produkciót mutatott be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaró házassága előadást a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével,  a negyedik estén  pedig Dargay Marcell-Horváth Csaba:  El valahová című előadásának ősbemutatóját láthatta a MuTh Színház közönsége a Forte Társulat művészeinek közreműködésével, Horváth Csaba rendezésében. 

A zárónapon, július 6-án a MÜPÁban egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni került bemutatásra Alföldi Róbert formabontó rendezésében. Az előadást az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány és az Armel Opera Festival koprodukciója. A budapesti előadáson a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényelte. Ebben a darabban mutatkozott be  az a három kitűnő énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták meg a szerepeiket. KATHARINE DAIN – Donna Anna, RICARDO PANELA – Leporello, MARK VAN ARSDALE – Don Ottavio.

ARMEL OPERA FESTIVAL 2019
DÍJAZOTTAK

LEGJOBB PRODUKCIÓ
Janáček – Ivo van Hove – Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója

Muziktheater Transparant (Belgium)
Rendező: Ivo van Hove

A díjat Henry Little, a zsűri elnöke adta át.

A legjobb produkció: Janáček – Ivo van Hove – Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója © Kállai-Tóth Anett

LEGJOBB ELŐADÓ
RICARDO PANELA – Leporello

Mozart: Don Giovanni
A MusArtEH (Ecuador) és az Armel Opera Festival közös produkciója
Rendező: Alföldi Róbert

A díjat a London Mozart Players igazgatója, Julia Desbruslais adta át.

A legjobb előadó: Ricardo Panela © Kállai-Tóth Anett

ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ
Az ARTE Concert csatornán leadott szavazatok alapján

Mozart: Don Giovanni
Rendező: Alföldi Róbert

A díjat Bernard Faivre D’Arcier adta át.

ARTE Közönségdíj: Don Giovanni © Kállai-Tóth Anett

KÜLÖNDÍJ:

a Mozart: Don Giovanni című előadás létrehozásáért az opera műfajának népszerűsítéséért Ecuadorban. Ennek a vállalásnak történelmi jelentőségét ismerte el a díjjal a zsűri.

A díjat Xavier Rivadeneira, az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány elnöke vette át a zsűri elnökétől.

Különdíj: Mozart: Don Giovanni © Kállai-Tóth Anett

Köszönjük a 2019-es Armel Opera Festival társulatainak az izgalmas és különleges előadásokat, köszönjük a közönség óriási érdeklődését és szeretetét,  köszönjük a zsűri munkáját, és szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Az ARTE Concert idén is élőben sugározta az Armel öt bemutatóját, amelyek  december 31-ig  visszanézhetők a webcsatornán:  https://www.arte.tv/fr/videos/RC-014804/armel-opera-festival/

Forrás: Armel Opera Festival

,