Finnország – az ország első fénynagykövete

2019. június 27-30. között negyedik alkalommal rendezik meg a pécsi Zsolnay Fényfesztivált, amelynek első fénynagykövete Finnország lesz. Az eseményre az idén 15 éves Finnagora, a magyarországi finn intézet segítségével érkeznek Helsinkiből a fényszakma nagykövetei és rajtuk keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók az északi gondolkodásmódot tükröző fényszimbolikával, a Finn Focus program keretében.

Awareness

A Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiválja. A Közép-Európában egyedülálló rendezvényen az éj leszállta után hazai és külföldi művészek térspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, belső kertjeiben és templomi homlokzatain. Ismerősnek hitt helyek, ódon és modern épületek, zöld parkok és lombok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt, alkalmi fénykosztümbe.

Light and shadow

A Finn Focus ingyenes és karszalaggal látogatható eseményei között olyan új programelemek is helyet kapnak mint tematikus filmvetítések és live actek. Az AV Composers esteken mozivászonra vetülnek az írásvetítőkön, számítógépeken, szintetizátorokon és kézikamerákkal élőben, a nézők szeme előtt születő audiovizuális kompozíciók. A látogatók a vendégművészekkel a Nádor Galériában, a Király utca egy üresen álló üzlethelyiségében és az Apolló Moziban találkozhatnak.

Quadrivium

06.27-30. Janne Parvianen: Awareness (installáció)

06.27-30. Aleksander Salvesen: Light and Shadow of Fundamental Interactions (installáció)

06.28-30. Anna-Mari Nousiainen – Anne Roininen: 114 doors (film)

06.28. Meet the artists

06.29. Finn Focus: Ilkka Paloniemi / LUX Helsinki – Mia Kivinen / FLASH – Bordos László Zsolt (prezentációk és szakmai beszélgetés)

06.29. Alexander Salvesen – Kalle Vainio: Quadrivium (live set)

06.30. Találkozás a művészekkel

Finnország 2017-ben ünnepelte függetlenségének századik évfordulóját. A centenárium tiszteletére, decemberben, a budapesti Gellért-hegyi vízesésnél a FinnAgora megidézte az Északi fényt, az Aurora Borealist, egy fényinstalláció segítségével. A vetítés magyar és finn művészek együttműködésében valósult meg, amely a két nemzet legendásan jó kapcsolatát szimbolikusan is erősítette. A fényművészeti installáció szakmai partnere a Let it be! art agency volt. Ez volt a kezdete annak, hogy Magyarországon megjelent a világhírű finn fényinstalláció élőben is, és ennek folytatása a Zsolnay Fényfesztivál Finn Focus programja is.

A FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézetének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja, hogy elősegítse a finn művészek, tudósok, gazdasági- és társadalmi szereplők közép-európai megjelenését. A FinnAgora tehát alapvetően közvetítőszervezet, melynek tevékenysége a finn kulturális, tudományos és gazdasági élet szereplőinek kiváló ismeretén, valamint a finn, a magyar és a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapszik.

Forrás: FinnAgora