Chris Potter – Gilad Hekselman – Németh Ferenc Trio

A jazz dobolás és zeneszerzés terén egyaránt kiemelkedő Németh Ferenc közel negyven ország több mint háromszáz városában szólaltatta meg azonnal felismerhető stílusával különleges perkusszív kiegészítőkkel színesített dobfelszerelését. Többezres nézősereg előtt játszott a Los Angeles-i Playboy Jazz Festival-on, a New York-i JVC fesztiválon a Carnegie Hall-ban Herbie Hanckock-kal szerepelt. Az elmúlt években olyan kaliberű zenészekkel működött együtt, mint John Patitucci, Marc Turner, Joshua Redman vagy Russel Ferrante, csak a legismertebb ikonokat említve a hosszú listából.

Chris Pottert szintén nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen számtalanszor koncertezett már Budapesten és a jelentősebb hazai fesztiválokon. Közel húsz saját albuma mellett több mint száz korongon hallható erőteljes, virtuóz játéka. A közönségét minden alkalommal zseniálisan frappáns, precíz, villámgyors észjárást tükröző játékával lehengerlő muzsikus a honi koncertek alkalmával csakis a magyar jazz legjobbjaival működik együtt. Nem volt ez másképp 2011 nyarán sem, mikor a Dresch Quartet oldalán varázsolta el a közönséget a BJC-ben, vagy legutóbb a hazai rajongótábor legnagyobb várakozására saját zenésztársaival szerepelt a BJC-ben, hogy a már ismert szerzemények mellett 2017-es The Dreamer is a Dream című korongját is bemutassa.

Gilad Hekselman mindent tud a jazzről, játéka egyszerre virtuóz, egyedi, ízléses és kreatív. Az izraeli születésű akusztikus és elektronikus gitárt egyaránt bravúrosan megszólaltató művész mára a New York-i jazz szcéna egyik legkeresettebb alakja, aki az utóbbi években Mark Turner, Danilo Perez és Esperanza Spalding mellett vált a műfaj kortárs képviselőinek meghatározó egyéniségévé. Aktív résztvevője New York jazz életének, így rendszeresen játszik a legismertebb klubokban, köztük a  Blue Note, The Jazz Standard, Dizzy’s és Small színpadain. A klubkoncertek mellett visszatérő szereplője a legrangosabb, így a Montreux, North Sea, Montreal és San Francisco jazz fesztiválnak is.

A határokon átívelő trió zenéjében könnyen tetten érhető a tagok saját kultúrájának lenyomata. Zenéjük legmeghatározóbb eleme a zabolátlan szabadság és a kreativitás kompromisszumokat nem tűrő szárnyaló kiteljesedése.

Chris Potter – szaxofon, Gilad Hekselman – gitár, Németh Ferenc – dob

Budapest Jazz Club – 1136, Hollán Ernő utca 7.
2019. augusztus 13.
Jegyár: 5.900 HUF

Forrás: Budapest Jazz Club