A Sátán fattya római premierje

A Római Magyar Akadémia 2019. június 25-én, kedden 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, melyről évtizedekig beszélni sem volt szabad.

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait, amikor is a munkaképes magyar férfiak tízezreit hurcolták el a sztálini lágerekbe, s az otthon maradottaknak el kellett viselniük mindazt a megaláztatást, nyomort, amelyet a szovjet rendszer rájuk kényszerített. Ezekről a testet-lelket nyomorító évekről vall Nagy Zoltán Mihály illetve Zsigmond Dezső.

A Sátán fattya című filmet az elmúlt két évben számos helyszínen bemutatták, lsd. Moszkvai Nemzetközi Fesztiválon (2018), Ghent Flanders Nemzetközi Fesztivál(2018), Lagów Nemzetközi Fesztivál, New York, Washington, Libanon, Dél-Amerika, illetve meghívást kapott a Los Angeles-i magyar filmek fesztiváljára is.  

Forrás: Római Magyar Akadémia