Interjú a Budapestre készülő világsztárral, Mireille Mathieu-vel

Mireille Mathieu francia sanzonénekes a világ könnyűzenei életének egyik legendája, Charles Aznavour, Paul Anka vagy Tom Jones mellett a  hetvenes évek egyik legjelentősebb zenei személyisége. Hosszú karrierje során, több, mint százmillió lemezt adott el és szinte minden kontinensen fellépett. Mireille Mathieu 2020. március 3-án lép fel Budapesten a Sportarénában a Cseh Nemzeti Filharmonikusokkal kiegészülve. 

Mireille Mathieu

Ha visszaemlékezik zenei kezdeteire, milyenek voltak?

Minden Avignonban kezdődött a helyi tehetségkutató versenyen. Itt nyertem jegyet Párizsba, ahol egy nagy televíziós énekversenyen léphettem fel. Ez nagyszerű élmény volt számomra, az egész család velem utazott, ami hatalmas támogatást jelentett. A szüleim nagyon támogattak. Ez sokat segített az egész karrieremben.

Az emberek Önt a híres Edith Piaf utódjának tartják. Hogyan éli ezt meg?

Nagy megtiszteltetés számomra. Tudja, Edith mindig is a példaképem és egyben nagy tanárom is volt. Gyermekkoromtól szerettem volna olyan lenni, mint ő. Pályafutásom során a világ minden táján felléptem, ezért úgy gondolom, hogy az Edith Piaf utódja jelző, egy kicsit talán megérdemelt. Mindenesetre mindig nagy tisztelettel viseltettem Edith Piaf iránt, nagyszerű énekes volt.

A zene világában már ötven éve jelen van. Van valamiféle receptje a kitartáshoz?

Igaza van, hogy a zene világában már hosszasan jelen vagyok. Az a tény, hogy még mindig összpontosítok, és úgymond a csúcson vagyok, azáltal lehetséges, hogy sohasem változtattam meg elveimet és szokásaimat. Önmagam voltam, vagyok és leszek is mindig. Egész életemben azt csinálom, amit szeretek – tehát énekelek. Tudja, leginkább a franciaországi koncerteket szeretem. Úgy érzem, a honfitársaim ugyanazt a szeretetet viszonozzák, mint amit én adok.

Van valami különleges módszer testének formában tartására? A világ számos részén való koncertezés bizonyára fizikailag is megterhelő.

Természetesen, ha az életerő forrásáról beszélünk, akkor törődnünk kell a testünkkel. Szeretek enni, de sohasem eszem sokat. A biotermékeket részesítem előnyben, és sok halat, gyümölcsöt, valamint zöldséget fogyasztok. Emellett sohasem dohányoztam és sokat alszom. Különösen fellépés előtt.

Azt mondják, Ön az első európai művész a történelemben, aki fellépett Kínában. Ez így van?

Talán ez így igaz. 1986-ban meghívott a kínai kormány, hogy tartsak egy koncertsorozatot az országukban. A saját francia zenészeim kíséretében mentem, közösen egy nagyszerű kínai zenekarral. Abban az időben két koncertet játszottam Pekingben és Sanghajban. Nagyon meleg fogadtatást kaptam. Amikor kínai nyelven énekeltem, a közönség teljesen megőrült.

Arról is Ismert, hogy több nyelven énekel. Hány nyelven, és melyik Ön szerint a legnehezebb?

Összesen kilenc világnyelven énekelek. A legnehezebb számomra, mint európai számára, nem a kínai vagy a japán, hanem a finn nyelv. Tényleg nagyon nehéz a kiejtési módja.


Mik a jövőbeli tervei? Min dolgozik?

Most új albumot készítünk, mintegy tizenöt német nyelven felénekelt dalról van szó. Aztán otthon akarok pihenni Avignonban és egy kis időt eltölteni szeretetteim körében. A nyár után egy európai turnéra indulok, ahol többek között Budapestet is meglátogatom, ahová igazán vágyom. Gyönyörű fővárosuk van.

Forrás: JVS Group Hungary