A slow designtól a 3d nyomtatásig – 12 ország majd 150 kreatív alkotójának tárgyai a Bálnában

Immár tizennegyedik alkalommal szervezi Szigeti Szilvia textildesigner és Radnóti Tamás belsőépítész a régió egyik legjelentősebb designeseményét, a Határtalan Design 14. madeinhungary + 7. MeeD (Meeting of European and Central European Designers) kiállítást, találkozót és rendezvénysorozatot. A válogatásban 12 ország közel 150 designerének tárgyai kapnak helyet, melyek között sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások egyaránt szerepelnek. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a terület sokszínűségét, frissességét, ezért az aktuális trendek figyelembevételével megalkotott tárgyak mellett egyéni látásmódot tükröző darabok is helyet kapnak. A tervezői gondolkodásmód sokféleségét mutatja, hogy a környezettudatos elvek, mellett a slow design filozófiája is megjelenik, sőt egyszer láthatunk low- és high-tech, 3d nyomtatott és kézzel készült tárgyakat. A fiatal és középgenerációs kreatívok munkái között számos hazai és nemzetközi díjjal
elismert munka látható.

Szigeti Szilvia kifejtette: „A tervezők kiválasztását minden évben hosszas kutatómunka előzi meg. Korosztálytól függetlenül olyan alkotókat keresünk, akik egyedi stílusban dolgoznak, a saját területükön eredeti tárgyakat hoznak létre. Az eltelt 14 év alatt több száz tervezővel ismerkedtünk meg, akik közül jónéhánnyal személyes barátságot is ápolunk. Ezt az organikusan bővülő kapcsolati hálót az a törekvés rendezi egységbe, hogy a tárgyak mögött mindig az alkotó embert keressük, valamint az, hogy bemutassuk az aktuális nemzetközi tendenciákat Budapesten.”

TEXHIBITION
A textiltervezőket és -gyártókat összefogó Texhibition című projekt – melyet Szigeti Szilvia textildesigner hívott életre – négy éve működik, a legfrissebb eredmények idén is láthatók. A projektben textilgyártók – Aste bútorszövet és lakástextil, Meritum Kft., CsárdaTex Kft., Lénárd Kft. – együttműködésével közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése valósult meg.

DESIGN- ÉS MŰVÉSZETI EGYETEMEK RÉSZVÉTELE
A kiállítás külön egységeként ismerkedhetnek meg a látogatók a különböző design- és művészeti egyetemek – köztük The Academy of Fine Arts and Design in Bratislava: Studio of Art Design, Studio of Fiber Art, Studio of Glass, Studio of Industrial Design, Studio of Interior Design, Studio S+M+L-XL – Metal and Jewel, Studio of Textile Design; Budapest Metropolitan Egyetem; Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Design Intézet; Pécsi Tudományegyetem: Vizuális Ismeretek Tanszék; Soproni Egyetem: Alkalmazott Művészeti Intézet – hallgatóinak munkáival.

ÉKSZERTERVEZŐK
A tavalyi siker folytatásaként ismét bemutatkozási lehetőséget kapnak ékszertervezők, ezúttal a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia Metal and Jewel tanszékén készült darabok állnak a fókuszban. Az ékszertervezők kiválasztásában neves kurátorok vettek részt: Cornelie Holzach, a pforzheimi Schmuckmuseum igazgatója; Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum megbízott kurátora; Susanne Hammer ékszertervező művész; Dan Pierșinaru, az AUTOR (Bukarest) művészeti igazgatója; Spengler Katalin művészeti író, gyűjtő; a H6 ékszertervező csapat; az Ékszerek Éjszakája Budapest; valamint a Határtalan Design szervezői.

HATÁRTALAN DESIGN DÍJ
Az eseményhez kapcsolódóan idén is sor került a Határtalan Design Díjak átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére. A díjak odaítélésében szakmai zsűri segítette a szervezők munkáját. A Csomay Zsófia Ybl-díjas építész, belsőépítész, érdemes művész, Elisabeth Heine, a pforzheimi Schmuckmuseum megbízott kurátora, Komáromi Ákos a Laguna Lakástextil Nagykereskedés tulajdonosa, valamint Zalavári József – DLA Habil Ferenczy Noémi-díjas formatervező művész, egyetemi docens, AMI, Sopron alkotta grémium három tervezőnek ítélte oda az elismerést, amelyhez a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást.

A CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. fiatal vállalatként kiemelten kezeli a mecenatúrát, a feltörekvő tehetségek támogatását. A vállalat irányelvei között szerepel a civil felelősségvállalás és az innováció, amelyek a Határtalan Design díj alapvető értékeit is képezik. Busa Zoltán, a vállalat vezérigazgatója elmondta: „Együttműködésünk a Határtalan Designnal immár hároméves múltra tekint vissza. Személy szerint nagyon fontosnak tartom az ilyen jellegű rendezvények és kezdeményezések támogatását, hiszen a Határtalan Design nem csupán egy kiállítás, ahol megtekinthetjük a fiatal tehetségek alkotásait, hanem egy olyan felület számukra, ahol a nemzetközi kapcsolatépítés is fontos szerepet kap. Vállalatunknál mi is keressük azokat az alkalmakat, amikor külföldi partnereinkkel kölcsönösen megoszthatjuk tapasztalatainkat, hogy azzal segítsük egymás munkáját. Ezúton szeretnék gratulálni a díjazottaknak!”
A 2019-évi díjakat a bútor- és tárgytervezői kategóriában a lengyel Studio Malafor és a magyar Blum & Wolf nyerte, akik bruttó 300.000 forint értékű díjazásban részesültek. Ékszer kategóriában 100.000 forint értékű megosztott díjat kapott a szlovák Viktor Kováč, az Academy of Fine Arts and Design, Bratislava hallgatója valamint Tata Akhatova, a pilseni Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of West Bohemia diákja. A textil kategória bruttó 200.000 forint értékű díját a Laguna Lakástextil Nagykereskedés jóvoltából Kollár Ágnes, a Budapesti Metropolitan Egyetem textiltervező szakos növendéke nyerte. Munkájának kivitelezését a Lénárd Kft. biztosította.

A SZERVEZŐKRŐL
A kiállítást 2004 óta Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textildesigner szervezi és rendezi. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia jelenleg a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja. Tervezői munkájuk során több hazai és
nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták már, többek között elnyerték a Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíjat, a Magyar Formatervezési Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat. 1994-ben közösen alapították az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben szervezett kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény szervezése fűződik a nevükhöz (a 90-es évek Textivál textil- és divatmustrái a Szabad Tér Színházban és a Műcsarnokban, a BútoroSOKK avantgárd bútortervezőket bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban). 2004 óta szervezik közösen a magyar designerekre fókuszáló madeinhungary-t; 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD
kiállításokat. Az eltelt évek során majd 4000 tervezővel és társművésszel dolgoztak együtt.

Helyszín: Új Budapest Galéria (Bálna), 1093 Budapest, Fővám tér 11–12.
Időpont: 2019. május 31. – június 23.
Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10.00–18.00 óráig.

Részletes program: www.madeinhungary-meed.hu

,