Mesterkurzusok, kiállítások, könyvbemutatók és afrikai fókusz a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

Június 19. és 23. között tizennegyedik alkalommal rendezik meg a legnagyobb és legrégebbi hazai animációs fesztivált, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, melyen több mint 300 film látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várja az érdeklődőket.

40 éves a Pécsi Rajzfilmstúdió

A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a 14. KAFF versenyprogramjába. A KAFF idejével párhuzamosan zajlik a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, melynek versenyében 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál szerepel. Az idei fesztivál zsűrijében többek közt olyan neves animációs filmesek vannak, mint az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit holland és az Oscar-jelölt Ishu Patel indiai animációs rendezők, Csupó Gábor, többszörös Emmy-díjas animátor, a Klasky–Csupo animációs stúdió alapítója, valamint Mohamed Ghazala, a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke.

A 14. KAFF nyolc helyszínen zajlik és számos kísérőprogram várja a látogatókat. A fesztivál ideje alatt mesterkurzusokon vehetnek részt az érdeklődők: előadást tart a most készülő Toldi sorozatról Jankovics Marcell, animációs munkásságába vezet be Michaël Dudok de Wit, amerikai animációs tapasztalatairól mesél Csupó Gábor, Orosz István pedig az animációs filmkészítésig vezető útját mutatja be. Kiállítás nyílik többek közt a 40 éves Pécsi Rajzfilmstúdió történetéről, Csáki László krétarajzaiból, Bognár Éva Katinka gyerekkönyvek számára készült illusztrációiból, Horkay István plakátjaiból, valamint Haui József képregényeiből. A KAFF könyvbemutatókkal is várja az közönséget: Varga Zoltán legújabb könyve, A kecskeméti animációs film a Kecskemétfilm animációs stúdió működésének évtizedeit és alkotásait mutatja be, a Kollarik Tamás és Fülöp József szerkesztésében készült Magyar Animációs Alkotók I. című riportkötetben pedig olyan alkotókkal és szakmabeliekkel olvashatunk interjút, mint Jankovics Marcell, Rófusz Ferenc, Mikulás Ferenc, M. Tóth Géza és Bucsi Réka. A rajzfilmek legifjabb rajongói a Primanima animációs workshopján szakemberek segítségével ismerhetik meg az animációsfilm-készítés módszereit. A fesztivál öt napja alatt koncertet ad az 50 éves Kaláka, a Muzsikás népzenei együttes, valamint a szenegáli és guineai táncosokból és zenészekből álló Ballet Szenegál.

Jankovics Marcell – Toldi

A június 19. és 23. között zajló KAFF vendégországa Afrika, melynek animációs hagyománya 1935-ig nyúlik vissza. Válogatás látható a Frenkel fivérek első rajzfilmjeiből, a Walt Disney-figurákra hajazó Mish-Mish efendivel a főszerepben, ízelítőt kapunk az afrikai stopmotion animációkból, valamint az ezredforduló utáni afrikai animációs filmgyártás kiemelkedő alkotásaiból.

Idén 150 éves a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok létrejötte, Magyarország és Japán az animáció területén pedig 35 éve ápol kapcsolatot: akárcsak a KAFF, a Hiroshima-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is 1985-ben indult. A 35 éves jubileum alkalmából a kortárs japán animációt bemutató filmvetítéssel készülnek a szervezők.

A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Játékfilm és Tv-film Fesztivál programja a KAFF oldalán található.

Forrás: KAFF

,