19. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2019. Június 6-15.)

A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó – POSZT (2019. Június 6-15.) versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott magyar nyelvű színházi előadásokból. A válogatásban Gulyás Gábornak Mispál Attila Balázs Béla-díjas rendező, Zalán Tibornak pedig Csikós Attila író, publicista, dramaturg volt segítségére. A válogatók több mint 200 produkció megtekintése után 14 versenyelőadást választottak ki, amelyek a fesztivál ideje alatt a Pécsi Nemzeti Színházban lesznek megtekinthetők.

A versenyelőadások másnapján lezajló szakmai beszélgetéseken és a Színház téren minden nap jelentkező közönségtalálkozókon a verseny- és a fesztiválprogram előadásainak alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A versenyt a POSZT ünnepélyes díjátadó gálája zárja június 15-én. Az est házigazdája és a szakmai beszélgetések moderátora Lévai Balázs.

A 20. POSZT versenyprogramjának válogatása már megkezdődött, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) Szakmai Tanácsadó Testületének javaslata alapján a 2020-as POSZT két válogatójának Dér Andrást (Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr) és Uray Pétert (koreográfus, rendező) kértem fel, hogy a 2020. június 11. és 20. között megrendezésre kerülő POSZT versenyprogramját összeállítsa.

DÍSZVENDÉG

A 19. POSZT díszvendége Monlár Piroska (1945. október 1.), a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Prima Primissina-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

SZAKMAI ZSŰRI

Bodor Johanna, koreográfus, D. Magyar Imre, kritikus, Forgács Péter, rendező, Horesnyi Balázs, tervező, Lőkös Ildikó, dramaturg, Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója, Németh Ákos, író, Szorcsik Kriszta, színésznő és Venczel Valentin, színész.

SZÍNÉSZZSŰRI

Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Kiss József, Jászai Mari-díjas és Orth Péter, Junior Prima Díjas.

KÖZÖNSÉGZSŰRI

A közönségzsűribe a pécsi lakosok e-mailben jelentkezhettek. Közülük a szerencsés három főt sajtótájékoztatónkon sorsoljuk ki.

POSZT FESZTIVÁL

Az idei évben a versennyel párhuzamosan zajló fesztivál programkavalkádja ismét Pécs belvárosában kap helyet. A Művészetek és Irodalom Házában további programokkal, a Nyílt Fórum legjobbjaival, illetve városszerte kiállításokkal és könyvbemutatókkal készülünk.

A Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe k drámái először az idei POSZT-on tekinthetők meg szcenírozott formában, felolvasószínházi előadásként. A szakmai programokra a belépés szintén ingyenes, ahogy számos fesztiválelőadásra, koncertre, és Molnár Piroska önálló estjére is.

A fesztiválkavalkádot utca- és táncszínházi előadások és performanszok színesítik a belvárosban. A virtuális, a POSZT alatt folyamatosan megtekinthető virtuális plakátkiállítás több mint 400 plakátjával, és így a színházi évad teljes keresztmetszetével várja az érdeklődőket.

A POSZT alatt a Zsolnay Negyedben megtekinthető Munkácsy Mihály-kiállításon a színházi szakma ismert művészei és alkotói tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

GÁLA

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gálájára a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban kerül sor. A műsor házigazdája Lévai Balázs.

Az átadásra kerülő díjak:

 • Legjobb előadás
  • Legjobb rendezés
  • Legjobb női főszereplő
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb női mellékszereplő
  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb 30 év alatti női színész
  • Legjobb 30 év alatti férfi színész
  • Legjobb színházi zene
  • Legjobb színpadi mozgás / koreográfia
  • Legjobb dramaturgi munka
  • Legjobb jelmez
  • Legjobb díszlet
  • Legjobb fényterv / hangterv / videóterv

Különdíjak

 • A Színészzsűri díja (MASZK Országos Színészegyesület és Mozaik Művészegyesület)
  • Közönségdíj
  • A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Básti Lajos-díja

Az idei évben az MMA díjanként 300-300 ezer forint pénzjutalomnak megfelelő összeget helyezett a mindenki számára nyitott díjalapba.

EREDMÉNYEINK, CÉLJAINK

Egy évvel ezelőtt vált nagykorúvá a Pécsi Országos Színházi Találkozó, jövőre pedig a 20. születésnapját ünnepelhetjük. A POSZT tulajdonosai tavaly ősszel mandátumunkat újabb három évvel meghosszabbítva ismét egyhangú bizalmat szavaztak nekünk, így keresve sem találhatnánk megfelelőbb alkalmat arra, hogy visszatekintsünk a bejárt útra, és előre nézzünk előttünk álló esztendőkre: engedjék meg, hogy leltárt készítve zárjuk le a mögöttünk álló időszakot.

2016-ban a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Teátrum Társaság és Pécs városa egyhangúan Magyar Attila ügyvezető igazgató, Kővári Zsuzsanna produkciós igazgató és jómagam pályázatának szavazott bizalmat, amelyben vállaltuk, hogy a fesztivált megújítjuk, a szakmát pacifikáljuk, és a fesztivált Pécsett tartjuk. Az általunk életre hívott, a szakma elismert művészeiből és szakemberiből álló Szakmai Tanácsadó Testület azóta kidolgozta a POSZT Versenyszabályzatát, jelenleg is rendszeresen ülésezik, folyamatos iránymutatásával segíti a vezetőség munkáját.

De lássuk, mi is történt az elmúlt három évben. Amikor a POSZT-ot átvettük, az is kérdés volt, megmaradhat-e a fesztivál: mára több mint 60 ezer érdeklődő és 12 ezer fizető néző látogat el a találkozóra.

Az elmúlt három esztendőben a menedzsment sikeresen optimalizálta és átláthatóvá tette a POSZT gazdasági működését, jelentősen csökkentve a kiadásokat, szignifikánsan növelve a jegy- és egyéb bevételeket. Ezúton szeretnénk megköszönni, hogy a szakma, sajtó és a színházszeretők folyamatosan figyelemmel kísérik a fesztivál sorsát és működését.

Azt az ígéretünket, hogy a fesztivált Pécsett tartjuk, szintén betartottuk. Költségvetésünk jelentős részét évről évre a városban, helyi vállalkozó szálláshelyein költjük el, évente több ezer vendégéjszakát biztosítva a fellépő művészeknek és a vendégeknek. Marketingkampányainkkal az ország egész területéről, kiemelten a fővárosból, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyéből jelentős számú turistát vonzunk Pécs gyönyörű városába. Évről évre növeljük a város kulturális tereinek, múzeumjainak, gasztronómiai központjainak, kiállítótermeinek forgalmát, ezzel erősítve a város kulturális központként betöltött szerepvállalását.

Programstruktúránkat tudatos koncepció mentén építettük: fontos volt számunkra, hogy meghívjunk népszerű, hosszú évtizedek óta teltházzal futó szórakoztató, zenés előadásokat. Misszióként tűztük ki a társművészetek integrálását is: évről évre független, mikroszínpadi, tánc- és ifjúsági előadásokkal, kötetbemutatókkal, kiállításokkal és performanszokkal színesítjük a fesztiválprogramot. Az Egyetemi napokra a magyar nyelvű színioktatás legjobb vizsgaelőadásait hívjuk meg.

Annak érdekében, hogy a fesztivál visszanyerje régi fényét, minél több színész és alkotó népesítse be a belvárosi kávézók teraszát, és látogasson el a POSZT programjaira, szakmai regisztrációs programot indítottunk. Az Előadóművészeti Jogvédő Iroda és a POSZT által közösen biztosított keretből a fesztivál ideje alatt közel száz alkotóművészt, színművészt, színihallgatót és színházi dolgozót szállásolunk el és biztosítunk számukra jegyeket.

Az első évben megújítottuk a POSZT arculatát, megerősítettük jelenlétünk a közösségi portálokon, illetve a kor kihívásainak megfelelve új, korszerű honlapot hoztunk létre. Visszahoztuk a Széchenyi térre az évad minden társulatát reprezentáló plakátkiállítást, megalapítottuk a POSZT TV-t: a fesztivál ideje alatt az élő bejelentkezéseknek, a szakmai beszélgetések közvetítésének, a POSZT híradónak, illetve a 2016-ban a Kodály Központba költöző gála közvetítésének köszönhetően sokkal több érdeklődőhöz jutnak el a POSZT-tal kapcsolatos hírek, mint korábban bármikor.

2016-tól a POSZT-on közönségtalálkozókat szervezünk a verseny- és fesztiválprogram neves alkotóival és fellépőivel. 2017-ben a színházi szakma és a színházszerető közönség visszajelzéseit meghallgatva, a fesztiválprogramot átcsoportosítva újra élettel töltöttük meg a Király utca és környékének kávézóit, játszóhelyeit. A Sétatér fesztivállal együttműködve koncertekkel pezsdítettük fel az éjszakai életet az esti előadás után kikapcsolódni vágyó látogatók számára. 16 év után ebben az esztendőben először járt pénzjutalom a verseny győzteseinek: új források bevonásával díjalapot hoztunk létre, hogy a POSZT-díjak a Találkozó presztízsének megfelelő anyagi elismerést is jelentsenek a legjobbak számára.

Kollégáimmal továbbra is azon leszünk, hogy a színházi szakma legrangosabb versenyét megszervezve évről évre elhozzuk nézőinknek a legjobb magyar nyelvű előadásokat. Köszönjük a Tulajdonosoknak, hogy újabb három évre bizalmat szavaztak nekünk, és reméljük, hogy még sok feledhetetlen pillanatot élhetünk át együtt a magyar nyelvű színjátszás legnagyobb színházi találkozóján.

Végezetül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak munkatársaimnak, akik nélkül Pécs városa nem válhatna minden évben a POSZT tíz napjára a Színház ünnepévé, nem lehetne az ország legrangosabb fesztiválja: Magyar Attilának, Kővári Zsuzsannának, Kovács-Cohner Róbert versenykoordinátornak és kommunikációs vezetőnek, Rekeny Klára irodavezetőnek, Naszály György sajtófőnöknek, Hamza Gergely marketing szakértőnek, Rajcsányi László grafikusnak, Schwarz Éva műszaki koordinátornak, Dézsi Fruzsina kreatív munkatársunknak, a Pécsi Nemzeti Színház csapatának, Csóka Anitának, Levenda Zsuzsának és Gayer Szilviának, ahogy a Zsolnay Örökségkezelő NKft. többi munkatársának is, és mindenkinek, aki a fesztivál szervezésén dolgozott és dolgozik velünk.” Szűcs Gábor fesztiváligazgató

A 20. POSZT-ra készülődve igyekszünk alaposan és teljes körűen feltárni az ország legnagyobb színházi találkozójának múltját, hogy a jubileumi évfordulóra olyan átfogó kutatással jelentkezhessünk az Országos Színházi Találkozó (OSZT) és a POSZT történetéről, amelyet a szakma számára közkinccsé téve (illetve lényegét közérthető formában, ünnepi kiadvány formájában a közönség számára is elérhetővé téve) átfogó képet nyújtsunk a professzionális magyar nyelvű színházi szakma elmúlt két évtizedéről, a kutatás és annak eredményeinek elemzése és kiértékelése után hiánypótló színházi adatbázist (és webes felületet) nyújthassunk át a szakmának.

A legtöbb meghirdetett verseny- és fesztiválelőadásra már elfogytak a jegyek, a fennmaradó produkciók nézőterein alig találni szabad helyet.

A POSZT Fesztivál programja a találkozó kezdetéig folyamatosan bővül.

A legfrissebb programbontás

a www.poszt.hu és a www.facebook.com/posztpecs címen érhető el.

Jegyvásárlás: jegymester.hu, illetve személyesen az alábbi helyszíneken: a pécsi Kodály Központban, a Zsolnay Kulturális Negyed látogatóközpontban, a Széchenyi téren található Pécs Ponton, a KultURÁN Infopont és Ajándékboltban, valamint a Művészetek és Irodalom Házában.

Forrás: POSZT

,