A Bauhaus vajon mi?

A Bauhaus vajon mi?

Létezik Bauhaus-stílus? A műhely, mint modernista kulturális gyakorlat. Iskola vagy képzés? Magyarok a Bauhausban. A művészettől az életig. Design, ipar, művészet. Ezotéria. Utópia. Világformálás.

Mi érvényes napjainkban a Bauhaus tanításaiból? Van-e élet a Bauhaus-házakon túl? – ilyen és ehhez hasonló kérdések kerülnek fókuszba az előadásokon és a beszélgetésben.

A téma szakértőinek 20 perces előadásai és kötetlen beszélgetés a Bauhaus100. Program a mának c. kiállításhoz kapcsolódóan.

IDŐPONT: 2019. június 6. 17.00–20.00
HELYSZÍN: 2. emeleti kiállítótér  

A Bauhaus megalapításának századik évfordulójához világszerte megemlékezések kapcsolódnak. A Ludwig Múzeum Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok című kiállítása a reformpedagógiai iskola és művészeti műhely  elveinek és gyakorlatának máig tartó hatását vizsgálja.

ELŐADÓK:

Kovács Dániel (művészettörténész, építészeti kritikus, Kortárs Építészeti Központ kurátora): Mehr als Schule. A Bauhaus-évforduló németországi projektjei

Szalai András (építész, művészettörténész): Design + Bauhaus…

Horányi Éva (az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa): Az első „csövesek”. Három magyar alkotó a csőbútor hőskorából: Breuer, Lengyel, Lorenz

Hirschler Róbert (textilvegyész): A Bauhaus színelméleteiről

Horváth Olivér (művészettörténész): A Bauhaus utóéletéről

Katharina Roters DLA, Szolnoki József DLA (ROTERS&SZOLNOKI) (képzőművészek): A magyar kockaház egy lehetséges előzménye

Az előadásokat követően mini-koncert:
Eine kleine Nachtmusik – Sőrés Zsolt (experimentális zeneszerző, hangművész 
LFZE Elektronikus Zenei Médiaművészet Szak): Thereminiofónia

A programon való részvétel ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni az alábbi űrlapon keresztül tud: 
REGISZTRÁCIÓS ŰRLAP

https://www.ludwigmuseum.hu/program/bauhaus-vajon-mi-kepzomuveszeti-small-talk

Forrás: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum