Folytatódik a Szecessziós Akadémia előadássorozata

Az Iparművészeti Múzeum szervezésében február óta tart a Szecessziós Akadémia előadássorozata a Ráth György-villában. A gondolatébresztő előadások egy ponton kötetlen beszélgetésekké válnak a meghívott művészettörténészekkel, történészekkel, restaurátorokkal, építészekkel, műgyűjtőkkel, galeristákkal, régészekkel, dizájnerekkel a mai napig ható szecesszióról. A következő alkalommal, május 30-án csütörtökön Nagy Sándor, a gödöllői művésztelep alapító mesterére születésének 150. évfordulóján emlékezik Dr. Gellér Katalin művészettörténész.

A program ingyenes.


Nagy Sándor: Kucsmás önarckép

Május 30. csütörtök 16.30-18.00

A Szecessziós Akadémia soron következő előadása a gödöllői művésztelep 150 esztendeje született mesterére, Nagy Sándorra emlékezik. Az előadó, Dr. Gellér Katalin művészettörténész, Nagy Sándor monográfusa, a hazai szecessziós kutatás kiemelkedő alakja, számos könyv, kiállítás, előadás fűződik a nevéhez. Nagy Sándor életműve, hasonlóan a szecesszió számos alkotójához, igazán sokszínű, egyaránt alkotott a festészetben, a grafikában és az iparművészet több területén. Nemcsak művészete, hanem a gödöllői művésztelepen élők természetközeli életmódja is érdekes és fontos számunkra.

Nagy Sándor a 20. század elejének egyik meghatározó művészegyénisége volt. Élete és művészete összekapcsolódik Körösfői-Kriesch Aladáréval: kettejük nevéhez fűződik a gödöllői művésztelep létrejötte és közel húszéves története. Bővebben: https://archiv.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/2748_a_godolloi_szecesszio_kertje_

A korábbi előadásokról itt tájékozódhat.

Forrás: Iparművészeti Múzeum