Műtárgyak közelebbről – május 30-án rajtol a harmadik Műtárgyak Éjszakája

Idén harmadszorra rendezi meg a műtárgy.com népszerű, nyárindító művészeti programsorozatát, a Műtárgyak Éjszakáját. A rendezvény a tavalyihoz hasonlóan háromnapos lesz, május 30-tól június 1-ig 50 fővárosi helyszínen több mint 100 program várja az érdeklődőket.Az összes program egy jeggyel látogatható. A programsorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét, és közelebb hozza a műtárgyak,valamint a műkereskedelem világát a nagyközönséghez, bepillantást engedve a kulisszák mögé is.

A három nap során a látogatók a műtárgyak széles skálájával ismerkedhetnek meg, sokszínű megközelítésben. Míg a szakmai előadásokon neves előadók beszélnek a műgyűjtés aktuális kérdéseiről, a gyűjteménymenedzsmentről, műtárgyhamisítási botrányokról, a legnagyobb aukciós szenzációról, a Salvator Mundiról és más műtárgykereskedelmi sikertörténetekről, addig a workshopokon az érdeklődők maguk is aktív résztvevői a műtárgykészítés kreatív folyamatainak, például Herendi porcelánrózsát formázhatnak, kipróbálhatják a porcelánfestést és a fejdíszkészítést is.

A programok között a bútorok, fotográfiák, kortárs ékszerek, porcelánok, festmények, szobrok kedvelői éppúgy megtalálják az őket érdeklőket, mint a plakátok, a numizmatika, az üveg vagy éppen az extravagáns fejdíszek szerelmesei. A nagyközönség számára nem látogatható helyszínek nyílnak meg az érdeklődők előtt, kinyitja kapuit többek között a Ludwig Múzeum gyűjteményi raktára, a Képzőművészeti Egyetem Grafikai Műhelye és az Epreskert is.

A kortárs művészet iránt érdeklődők műteremlátogatásokon vehetnek részt, olyan ismert művészeknél, mint Haász István, Gábor Áron és Heller Zsuzsa, Kóródi Zsuzsanna és Gáspár György, Botos Péter vagy Wolsky András. A műtárgyak születését műtárgykészítő műhelyekben is meg lehet tekinteni, legyen szó a kézműves lámpák vagy az ötvösképzés izgalmas világáról. A műtárgybemutatók során perzsaszőnyegekkel és az MTA Művészeti Gyűjteményének egyes darabjaival találkozhatnak a résztvevők, valamint Herendi porcelánfestést is megtekinthetnek.

Aki pedig arra is kíváncsi, mi történik akkor, ha egy műalkotás megsérül, illetve milyen kihívások elé állítja a kortárs művek állagvédelme a szakembereket, restaurátor műhelyekben kaphat választ a kérdéseire. A tematikus séták során az Országház és környéke érdekességeivel, a rádiózás és televíziózás történetével, kortárs műtárgyakkal és régiségekkel foglalkozó galériák világával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A tárlatvezetéseken különleges témákról hallhatnak, izgalmas helyszíneken járhatnak a résztvevők. Kiderül például, hogy milyen egzotikus növények és keleti műtárgyak színesítik a Hopp-villa kertjét, milyen kincsek vannak a Várfok Galéria művészeti archívumában és raktárában,vagy hogy mik voltak a szocializmus kereskedelmének sztárjai. A műkereskedelem iránt érdeklődőknek a szakmai előadásokon, galériasétákon túl a becsüs órákat ajánljuk, ahol gyakorlati szempontú ismeretekkel is gazdagodhatnak.A mini aukción pedig megtapasztalhatják, milyen érzés licitálni, majd, ha minden jól megy, haza is vinni a kiszemelt tételt. Az idei év egyik újdonságát a filmvetítések jelentik, vetítésre kerül például a nagysikerű Ruben Brandt, a gyűjtő című mozi is.

A Műtárgyak Éjszakáján a fiatalabb generáció tagjai sem maradnak látni-és tennivaló nélkül, őket ingyenes gyerekprogramok, interaktív foglalkozások várják, melyeken többek között bútort is tervezhetnek. Időpont:2019. május 30 –június 1.

Részletes program: https://www.mutargyakejszakaja.hu/programok

Jegyvásárlás: https://www.mutargyakejszakaja.hu/jegyvasarlas

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2241544819437258/

Szervező: A műtárgy.com a hazai műkereskedelem vezető műtárgykereső-hirdető

Forrás: műtárgy.com