ŽAGAR – Woods, Spirits & Sorcery – Új stúdióalbum hat év után

‘Spirits are not otherworldly ghosts from the distance but are the very nature of the forest. Trees have music in them, mushrooms are alive and singing – We have learned our songs from them.’

Hat év után új stúdióalbummal jelentkezik a Žagar. A Woods, Spirits & Sorcery című nagylemez május 3-án jelenik meg; a zenekar életében újabb stílusváltást hozó és egyben új korszakot is nyitó LP-t három kislemez előzi meg. Az albumon olyan neves vendégzenészek szerepelnek, mint a spanyol vokalista Carmen Estevez, Gozlán Fatima ütős- és fuvolaművész és Barabás Lőrinc trombitás.

A Zságer Balázs vezette Žagar koncertjeit és albumait mindig a megújulás jellemzi. Az utóbbi pár évben több tagcsere és átalakulás után szinte teljesen eltávolodtak a popzenei formuláktól és sokkal inkább a pszichedelikus elektronikus zene felé fordultak. Rögtönzésekkel teli fellépéseiken mindig meglepetést okoznak a közönségnek, és az immár háromtagú zenekar gyakran vendégművészekkel egészül ki.  A zenei élményt állandóan megújuló, látványos képi világ teszi teljessé a koncertjeiken. Új lemezükön, a Woods, Spirits & Sorcery-n nagy szerepet kap a természet és a természetfeletti. A témaválasztás minden eddiginél szürreálisabb: indián diablerók, trópusi rituálék, éneklő gombák, révülő tigrisek. Mindehhez afrikai és dél-amerikai tribal ritmusvilág és keleti zenék meditatív szellemisége társul. Olyan különleges hangszerek jelennek meg a lemezen, mint az arab darbuka és djembe, vagy a perzsa ney és az afrikai balafon.  Az LP limitált, sorszámozott vinylen is kijön majd a Théque Records gondozásában a Telekom Electronic Beats támogatásával.

© Dobos Tamás

Az album május 3-án jelenik meg, de addig is három kislemez-dal előzi meg, amelyből kettő már meg is jelent. Az album első, Ghost Orchid c. kislemezét az erdők földalatti hálózatának trolljai, az orchideák inspirálták. A számban a berber származású Fatima Gozlán perzsa fúvós hangszeren, ney-en is közreműködik.  A második számot az Anata Wa Watashi-t már koncerteken is hallhatta a hazai közönség. Ezt a tracket a keleti filozófia és a zen buddhizmus tanai inspirálták: a mikro- és makrokozmosz kérdései, a Yin-Yang ellentétpár, az egyéni és a kollektív tudat közötti határmezsgye. A japán cím egy animéből jön, jelentése: „Te vagy én / én vagyok te”. A harmadik kislemez dalt a zenekar azoknak az ősi elveszett törzseknek dedikálja, amelyek sokkal organikusabban éltek a földön – a természet szerves részeként. Inspirációul Carlos Castaneda írásai, Eden Ahbez élete és az Amazonas menti Ayahuasca dalok szolgáltak. A hipnotikus dal Carmen Estevez vendégszereplésével született, aki granadai barlanglakásában rögzítette a hangfelvételt. Ehhez a dalhoz Luka Kostil rendezővel készítettek videót, amely április 26-án debütál majd.

Az első két kislemezhez látványos 360° videók is készültek.

Žagar – Ghost Orchid (feat. Fatima Gozlan)

https://youtu.be/g0d73Bqx5AA

stream: https://fanlink.to/ghostorchid

Žagar – Anata Wa Watashi

https://youtu.be/DynsB5HGOmw

stream: https://fanlink.to/anata 

WOODS, SPIRITS & SORCERY album megjelenés: május 3.

teaser: https://soundcloud.com/zagarmusic/zagar-woods-spirits-sorcery-teaser 

Lemezbemutató az A38 Hajón az albumon részvevő vendégművészekkel: május 17.

https://www.facebook.com/events/1203197879857233/ 

KIADÓ:

Zagarmusic / Theque

http://theque-records.com/ 

ŽAGAR / KÖZÖSSÉGI MÉDIA:

https://www.facebook.com/zagarmusic/

https://www.instagram.com/zagarmusic/

https://www.youtube.com/user/zagarmusic