Pályázat a szegedi papucs újragondolására

A 33. Mesterségek Ünnepe fókuszába a szegedi papucs kerül, hiszen az idei fesztivál kiemelt mestersége a lábbelikészítés lesz. A szegedi papucs innovatív újragondolása érdekében pályázatot írtak ki 40 év alatti formatervező művészeknek és hagyományőrző kézműveseknek, az első díj 300 ezer forint, a legjobb pályamunkákból a fesztivál idejére kiállítás készül.

Attalai Zita & Sallay Tibor: új szegedi papucs © Mester Tibor

2019-ben a 33. Mesterségek Ünnepe fesztivál kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, fókuszban a szegedi papuccsal. Ennek apropójából a fesztiválszervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Szegedi Papucsért Alapítvánnyal közös pályázatot hirdetett a szegedipapucs-készítés tudásának átörökítésére, újragondolására, hazai és nemzetközi népszerűsítésére.

A pályázatra két kategóriában lehet jelentkezni. A 40 év alatt formatervező művészeknek minimum hat innovatív tervvariációt kell beküldeni, amelyeken a szegedi papucs jellegzetes karakterjegyei meg kell jelenjenek. A tervek mellett el kell készíteni egy darab vagy egy pár prototípust is szabadon felhasznált anyagokból és technológiával. A másik kategóriában a 40 év alatti hagyományőrző kézművesektől egy pár, kizárólag kézműves technikával, természetes alapanyagokból készített eredeti prototípust várnak a szervezők, amelyen meg kell jelenjenek a szegedi papucs jellemző vonásai, de fontos, hogy a mai kor elvárásainak megfelelő, hordható és esztétikus lábbeli szülessen. A pályázat szakmai együttműködő partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

A pályázat első három helyezettje pénzjutalomban részesül, az első díj 300 ezer forint. A pályadíjat nyert, valamint a zsűri által kiválasztott alkotások és tervek a 33. Mesterségek Ünnepén augusztus 17. és 20. között a Budavári Palotában egy kiállítás keretében lesznek megtekinthetőek.

Jelentkezési határidő: 2019. május 31., a pályaművek beadási határideje: 2019. július 1., bővebb információ: http://nesz.hu/szegedi-papucs-palyazati-felhivas/

Forrás: Szegedi Papucsért Alapítvány