Minerva baglya – Kondor Béla, Schaár Erzsébet, Ország Lili – Válogatás a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből Németh Lajos születésének 90. évfordulójára

A tavaly megjelentetett Németh Lajos életinterjú-kötetben a művészettörténész professzor sokszor beszél művészbarátairól. Hárman közülük különösen közel álltak hozzá, s mikor egymás után elmentek; Kondor Béla 1972-ben, Schaár Erzsébet 1975-ben, Ország Lili 1978-ban, Németh Lajos úgy érezte, most már nincs kivel megosztania a művészettel kapcsolatos élményeit, gondolatait.

Ország Lili Antal Péter életében is meghatározó szerepet játszott. Halála megviselte a fiatal ügyvédet, s évekig abbahagyta gyűjteménye gyarapítását. Majd évekkel később a kollekció elkezdett rohamosan gazdagodni, s a kiemelten szeretett és gyűjtött művészek közé, többek között, bekerült Kondor Béla és Schaár Erzsébet is. A mostani válogatással egyszerre tisztelgünk a fél évszázados múltú Antal–Lusztig-gyűjtemény és a magyar művészettörténet írás egyik jelentős tudósa előtt.

Minerva baglya – Kondor Béla, Schaár Erzsébet, Ország Lili
Válogatás a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből Németh Lajos születésének 90. évfordulójára
április 18. – május 18.

Kiállításmegnyitó: 2019. április 18., csütörtök, 17:30 

Köszöntőt mond: Pokorni Zoltán polgármester

A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin művészettörténész

Közreműködik: Kertész Endre csellóművész

Zenés beszélgetés és tárlatvezetés Nagy T. Katalinnal, Antal Péterrel és Kertész Endrével: 2019. május 7., kedd, 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A kiállítás megtekinthető 2019. május 18-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

A belépés díjtalan.

Ország Lili: Bagoly a hálóban, 1955 (Antal-Lusztig-gyűjtemény)

Minerva baglya – Kondor Béla, Schaár Erzsébet, Ország Lili

Válogatás a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményből Németh Lajos születésének 90. évfordulójára

2017-ben a Magyar Tudományos Akadémia és a MissionArt Galéria gondozásában jelent meg a „Szigetet és mentőövet!” című Németh Lajos életinterjú-kötet. Egyik fejezetében a művészettörténész professzor művészbarátairól beszél és elmondja, hogy amikor a hetvenes években meghalt a hozzá legközelebb álló három művész – Kondor Béla 1972-ben, Schaár Erzsébet 1975-ben, Ország Lili 1978-ban – úgy érezte, hogy ezután már nem lesz senki, akivel igazán meg tudja majd osztani a művészettel kapcsolatos élményeit, gondolatait. Ők voltak azok, akik nagy izgalommal várták, hogy amikor egy-egy nyugati országból hazatér, beszámoljon nekik a tapasztalatairól.

Ez adta a kiállítás ötletét, hogy az általa kiemelt három művész alkotásaiból állítsunk össze egy válogatást, megemlékezve a művészettörténész professzor születésének 90. évfordulójáról. A kiállított alkotások a több mint fél évszázados múltú Antal–Lusztig-gyűjtemény darabjai. A kollekció tulajdonosát, Antal Pétert személyes kapcsolat fűzte Ország Lilihez, aki éveken át volt a mentora, segítette a fiatal ügyvédet a művészet világában való eligazodásban, más művészek, műgyűjtők megismerésében. Ország Lili halála után a fiatal gyűjtő abbahagyta a kollekció gyarapítását, s csak évek múltán tért vissza szenvedélyéhez. A gyűjtemény ma közel ötezer darabból áll; a festményeken, szobrokon, grafikákon, installációkon, videómunkákon kívül iparművészeti, régészeti, néprajzi tárgyakból. Nagy T. Katalin