Gátak és gátlások – Közösségi színház szülésről és születésről

Az előadás előkészületeit az ETC (Európai Színházi Konvenció) támogatta. Czukor Balázs 2018 februárjában részt vett a Drezdai Városi Színház Bürgerbühne közösségi színházi tagozata szervezésében létrejött nemzetközi szakmai találkozón, amelynek keretén belül megismerkedett a közösségi színház különböző formáival, illetve lehetősége nyílt a jó gyakorlatot bemutató előadásokat megtekinteni. Az ott megszerzett tapasztalatait a Gátak és gátlások munkafolyamatában kamatoztatja.

2018 tavaszán a Weöres Sándor Színház saját felületein, illetve a helyi sajtóban felhívást tett közzé, amelyben szereplőválogatásra invitálta Szombathely polgárait szülés és születés témakörben. Így bárki, aki valamilyen szempontból hozzá akart szólni a felkínált témához, jelentkezhetett. A felhívás nem csak szereplésre szólította a jelentkezőket, hanem az alkotás folyamatában való részvételre is.

© Mészáros Zsolt

A felhívást aztán személyes interjúk követték, anyákkal, gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, szakértőkkel, laikusokkal, idősebbekkel, fiatalokkal, fővárosiakkal és vidékiekkel. Félév alatt egy maréknyi csoport, időszakos közösség formálódott, akik három alkalommal, több órás ülésben cseréltek tapasztalatokat, ütköztették álláspontjaikat vagy épp kapcsolódtak egymáshoz, így kirajzolva a Gátak és gátlások előadás hangsúlyosabb témáit.

A szülésről és születésről alkotott képünket sok esetben a médiareprezentáció, az online közösségek véleményvezérei, az egyes gyógyászati személetek képviselői vagy az aggódó családtagjainké és a segítőkész barátoké formálja, mint olykor saját intuíciónk vagy hozott élettörténetünk. A Gátak és gátlások célja nem más, mint láthatóságot teremteni olyan társadalmi tapasztalatoknak, amelyekben mindannyian valamilyen szinten érintettek vagyunk.

Gátak és gátlások – Közösségi színház szülésről és születésről

– egy felvonásban –

Bemutató: 2019. április 16. 19 óra, Weöres Sándor Színház, Stúdiószínpad

Vendégek a bemutatón:

Teresa Pfaud, projekt koordinátor az ETC-nél,
Szandtner Anna színésznő,
Miriam Kičiňová dramaturg, Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony,
Horváth János Antal dramaturg, Magyar Színház

Vendég az április 23-i előadáson:

Miriam Tscholl, a Drezdai Városi Színház közösségi színházi tagozatának (Bürgerbühne) ügyvezető igazgatója

Forrás: Weöres Sándor Színház