Mátyási Péter: Green Box – Molnár Ani Galéria

Mátyási Péter Molnár Ani Galériában rendezett egyéni kiállításának középpontjában a művész legújabb, a természet és az ember kapcsolatát vizsgáló munkái láthatók. A művész az „ember által uralt természet” hierarchikus viszonyrendszerének lebontásához az ökológiailag tudatos megfigyelő pozícióját veszi fel. Elsősorban az érdekli, hogyan alakulnak át az autonóm természeti folyamatok mesterséges beavatkozások hatására, milyen fejlődési és hanyatlási dinamikák figyelhetők meg a növények fajtörténetében. A galéria white cube tere a kiállítás időtartamára átmenetileg egy védett környezetet biztosító, üvegházhoz hasonló funkciójú „green box”-szá alakul – hogy így mi is megfigyelőkké válhassunk.


A művész jelen kiállításon bemutatott munkái esetében a klasszikus anyaghasználat (akvarell, akril) mellett olyan technikai és formai megoldások is megjelennek, mint az üregkamrás lemezek és speciális növénynevelő fények használata, a képkeretek installatív alkalmazása, vagy az ovális képformátum. Ezekkel az eszközökkel az alkotó a természethez való elidegenült viszonyunk újragondolását ösztönzi. Mátyási munkái rámutatnak arra a problémára, hogyan fosztjuk meg természeti környezetünket életteliségétől – beérve azzal, hogy csak emlékképük marad utánuk.

Mátyási Péter (1982) Budapesten született, él és dolgozik. 2009-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és vizuális nyelvtanár szakán. Ugyanebben az évben tanulmányokat folytatott Londonban a Chelsea College of Art and Design-ban. Számos csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön.  Kiállított több nagy presztízsű nemzetközi vásáron, például The Armory Show-n, az Art Brusselsen vagy akár az Artissimán. 2017-ben ösztöndíjas volt a Budapest Galéria rezidencia programján Salzburgban. 2016-ban elnyerte a Pastel Society díját, illetve a Salgótarjáni Grafikai Triennálé egyik nagydíját, 2013-ban pedig a Contemporary Pastel Prize díjat.

A kiállítás része a Budapest Art Week és a Műtárgyak Éjszakája hivatalos programjának.

facebook esemény

Mátyási Péter: Green Box
Megnyitó: 2019. április 10., szerda, 18 óra
Megnyitó beszéd: Szikra Renáta, művészettörténész
Kurátor: Barkóczi Flóra, művészettörténész
A kiállítás megtekinthető: 2019. június 22-ig, keddtől péntekig 12 és 18 óra, szombaton 11 és 17 óra között
Cím: 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.

Forrás: Molnár Ani Galéria