Várkert Irodalom: Az igazi – Márai Sándor 30

A Várkert Irodalom márciusi estjén a harminc évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort (1900-1989), a XX. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézzük meg. A Kassán született író, újságíró életútja Szlovákiából Budapesten át 1948-tól az emigrációban Olaszországig, Párizsig és Amerikáig vezetett, s már a ’30-as években korának legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Első verseskötetét Kosztolányi méltatta, mestere Krúdy Gyula volt. Munkáiban a klasszikus polgári eszményeket helyezte előtérbe, emellett a szerelem, a vívódás, a következmények és a szembenézések szerzője is ő.

Márai Sándor

Március 19-i estünkön a szerelmes Máraival, az érzelmek, az emberi kapcsolatok szerzőjével foglalkozunk, aki maga is 63 évig élt házasságban szerelmével, Matzner Lolával. „Lehet-e érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni?” – teszi fel a kérdést a szerző Az igazi című kötetében. Ez a gondolat a kiindulópontja Az igazi című estnek is – utalva Márai 1941-ben írt regényére, amelyben a szerelemről, a szenvedélyről, az élet végső értelméről mondja el gondolatait.
A felolvasószínházban Márai mélylélektani drámájának részleteit hallhatjuk,  míg a színpadon irodalmárok és pszichológus beszélgetnek arról, mit jelentett Márai Sándor életében és munkáiban a szerelem, van-e különbség abban, hogyan tekint a férfi a nőre, és fordítva, valamint mit jelent az életünkben a megértés, a döntés, és a szerelem feletti motiváció.

Az esten Az igazi – Judit… és az utóhang, valamint az Eszter hagyatéka című Márai Sándor-regényekből idézünk.

Várkert Irodalom:
Az igazi – Márai Sándor 30
(március 19., kedd, 19 óra – Várkert Bazár, Rendezvényterem)
Vendégek:
Mészáros Tibor irodalomtörténész,
Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta,
Tompos Kátya színművész,
Hajduk Károly színművész
Háziasszony, szerkesztő:
Juhász Anna

Forrás: Várkert Bazár