Iráni mozgásszínház a FÉMben

Az iráni kortárs kultúra kevéssé reprezentált jelenség jelenleg Magyarországon. Hiánypótlásként szeretnénk ezen izgalmas, vivid és progresszív kultúra egy részét elhozni és bemutatni hazánkban.

Az előadás különleges és egyedi élményt kínál úgy a magyar, mint a hazánkban élő iráni közönségnek, rálátást engedve a kortárs iráni társadalomnak egy szeletére, annak realitásaira, megélésének és reprezentációjának különböző formáira.

Ebrahim Poshtakoohi kísérleti jellegű munkája többnyire az Irán déli területein összegyűjtött és tanulmányozott rítusokat dolgozza fel és interpretálja, posztmodern formában megjelenítve a színpadon. Célja, hogy a nézők és az előadók egy kommunális élményben részesüljenek, amelynek során lehetőség nyílik a negyedik fal eliminálására.

Az Inferno egy nő történetét meséli el, akit férje és testvére bántalmaznak, amely az adott iráni kontextus és a nők társadalmi helyzetének ismeretében Poshtakoohi előadása merész vállalkozás.

A rendező munkássága túlmutat a klasszikus drámai színház műfaján. Előadásaiban ötvöződnek a különböző keleti színházi metódusok és gyakorlatok, mint például a tradicionális iráni Ta’zieh, vagy az indiai Kathakali. „Meggyőződésünk, hogy a mai világ őrült ritmusa a mikrokultúrák eltűnéséhez vezet. Jelenleg a színház az egyik olyan jelentős színtér, amely által a hagyományok és tradíciók megőrzése lehetséges, valamint annak eljuttatása egy viszonylag nagyobb közönséghez.” Ebrahim Poshtakoohi

Az előadása Dante: Isteni színjátékát veszi alapul.

Divine Comedy | Inferno
Physical Theatre Performance (IRAN)
2019. március 21.és 22. este 7 óra
https://www.facebook.com/events/556707821404499/

Író, rendező: Ebrahim Poshtkoohi
Alkotók:
Maral Farjad
Majid Keshavarz
Mona Farjad
Zsuzsanna Nagy
Producer: Seyedamir Seyedahmadinejad & EUandMore
Produkciós vezető: Levko Esztella

FÉM Arts & Café
1056 Budapest Váci utca 40.
www.femszinhaz.hu