14 festő Békéscsabáról

Az óbudai Artézi Galéria 2018. novemberében ünnepelte fennállásának 5. évfordulóját. Kortárs magyar képzőművészek egyéni és csoportos kiállításai mellett bemutatkoztak a bécsi Rearte Gallery művészei és négy művész Szlovéniából. Németh Géza festőművész, az Artézi Galéria alapító tulajdonosa most, 2019 februárjában békéscsabai képzőművészeket hívott meg. Az anyagot válogatta és a kiállítást rendezte Lonovics László festőművész, aki 1951-ben Békéscsabán született, ma is ott él, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának docense. 1976 óta vesz részt műveivel országos és nemzetközi kiállításokon.

A kiállító művészek a Békéstáji Művészeti Társaság Békéscsabán élő festőművészek tagjai. 13 férfi és 2 nő, különböző generáció tagjai. Mindegyiküknek két-két munkájával találkozhat a látogató. A katalógus előszavában felteszi a kérdést Cs. Tóth János művészeti író (egyben a kiállítást megnyitó személy is), hogy beszélhetünk – csabai festészetről, netán csabai iskoláról, vannak –e közös nyelvi, kifejezésbeli elemek a más-más korosztályhoz tartozók műveiben? Nehéz kérdés a lokális vizuális kötődés, különösen, ha olyan képzőművészek kapcsolódtak Békéscsabához, mint Munkácsy Mihály, Perlrott-Csaba Vilmos, Jankay Tibor, Schéner Mihály, Klimó Károly.

A kérdésre egyértelmű a válasz: semmilyen szempont alapján nem lehet egységesíteni az itt kiállító művészeket. A mai magyar képzőművészetre jellemzően különféle szemléletűek, különböző irányzatok képi nyelvét használják, az alkalmazott technikák, kivitelezési módok is sokfélék. A hagyományos tájképtől a geometrikus absztraktig, a festmény kereteiből kilépő objet-től a szürrealizmusig találhatók művészi kötődések. Rajkó Andrea Fenya

A kiállítás megtekinthető 2019. március 14-ig.

A kiállítás honlapja:
http://www.artezi.hu/

A kiállítás facebook oldala:
https://www.facebook.com/ArteziGaleria/

Forrás: Artézi Galéria