Cseh Tamás mozija – 2019. március 9.

Cseh Tamásra emlékezünk. Idén lesz tíz éve, hogy elhunyt a XX. század utolsó évtizedeinek feledhetetlen gitáros krónikása, akinek életművéhez hozzátartoztak a dalok mellett a filmek – filmzenék, filmszerepek – is. Mintegy húsz mozialkotáshoz írt zenét, és gyakran szereplőként is feltűnt ezekben.

Jancsó Miklós a Még kér a nép forgatásán Cseh Tamás gitárját
próbálgatja. A háttérben Cseh Tamás, bal oldalt Ragályi Elemér, Szentjóby
Tamás / Forrás: Cseh Tamás Archívum

Maár Gyula, Bacsó Péter, Gothár Péter, Tímár Péter, Bereményi Géza, Jancsó Miklós – néhány a jeles rendezők közül, akikkel együtt dolgozott. Jancsó Miklós produkcióiban vett részt legtöbbször. Először a Még kér a nép forgatásán dolgoztak együtt 1972-ben, majd feltűnt a Szerelmem, Elektrában, a Szörnyek évadjában, a Kék Duna keringőben. Cseh Tamás legfontosabb alkotótársa mégis Bereményi Géza volt, dalainak szövegírója, társszerzője, aki szintén szerepeltette őt: A turnéban kérte fel egy színházi zongorista figurájának megformálására. Tímár Péter több népszerű mozijából is emlékezhetünk alakjára: játszott a 6:3-ban és a Csinibabában.

Cseh Tamás Hernádi Gyulával egy Jancsó-film forgatásán /Forrás: Cseh Tamás Archívum

A Még kér a nép forgatásán. Hátul középen Cseh Tamás /Forrás: Cseh Tamás Archívum

Volt miből válogatni tehát, amikor összeállítottuk Cseh Tamás mozija című programunkat, amelyben egyetlen napon, március 9-én fontos játékfilmes munkáiból tűzünk műsorra hármat, valamint levetítjük Fonyó Gergely Cseh Tamás filmjét. A mozifilmek közül a Még kér a nép, a 6:3, avagy játszd újra, Tutti! és A turné kerül mozivászonra, utóbbi kettő 35 mm-es kópiáról.

Tímár Péter és Cseh Tamás a 6:3 forgatásán / Fotó: Gáspár Miklós

Két alkotótárs is vendégünk lesz, a 6:3 vetítésén Tímár Péter, A turné előadásán pedig Bereményi Géza.

Kedvezményes 1100 forintos jegyet válthatnak a diákok, a nyugdíjasok és a pedagógusok (a mozi jegypénztárában, jogosultságuk igazolásával), valamint mindazok, akik egyszerre a program legalább két vetítésére jegyet váltanak (ez a kedvezménytípus online vásárláskor is él).

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház