Személyi jövedelemadó 1% – kevés, de sok múlik rajta – Néhány ezer forinttal is sokat segíthetsz

Hamarosan ismét itt az adóbevallás ideje. Ez pedig lehetőség arra, hogy minden adózó személyi jövedelemadójának (szja) 1%-át olyan civil szervezetnek ajánlja fel, amelynek munkáját hasznosnak és támogatandónak gondolja. Fontos, hogy az 1% felajánlásáról mindenkinek magának kell rendelkeznie, ami egy egyszerű adminisztratív feladat, mégis nagy segítség a civileknek. Ennek ellenére tavaly kevesebb adófizető rendelkezett 1%-áról, mint 2016-ban, pedig a feladat, amelyet a civilek ellátnak, nem lett kevesebb – hívta fel a figyelmet a WWF Magyarország. 

„A WWF Magyarország számára 2018-ban átlagosan 5000 forintnyi 1%-ot ajánlottak fel személyi jövedelemadójukból az adózók. A befolyt összeget teljes egészében hazai természetvédelmi munkánkra fordítjuk”mondta el Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. 

A NAV adatai szerint 2018-ban 1,78 millió adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadója 1%-át összesen több mint 27 000 civil szervezetnek. A felajánlott összeg összesen 8,28 milliárd forint volt, közel 800 000 forinttal több, mint 2017-ben (7,5 milliárd forint), de ez még mindig elmarad a 2016-os felajánlások összegétől (8,5 milliárd forint). A felajánlók száma is csökkent 2016 óta, amikor több mint 2 millióan rendelkeztek arról, hogy valamelyik civil szervezetnek ajánlják fel a személyi jövedelemadójuk 1%-át.

2017-től kezdve a NAV automatikusan elkészíti a magánszemélyek adóbevallását, ha az adózó máshogy nem rendelkezik. Az idei évtől pedig már azoknak az egyéni vállalkozóknak is, akik nem kérik másként. Az szja 1% felajánlásról azonban továbbra is az adózónak kell gondoskodnia, amit még mindig sokan elmulasztanak.

„2017-ben a WWF Magyarország is érzékelte az 1% felajánlások csökkenését 2016-hoz képest. Örömteli azonban, hogy 2018-ban összesen 2044-en – 100 fővel többen, mint az azt megelőző évben – ajánlották fel nekünk a személyi jövedelemadójuk 1%-át” – mondta Antal Alexa.

Az adománygyűjtés egyébként nem könnyű műfaj hazánkban. A WWF Magyarország saját támogatóiról elmondta, hogy – az 1%-os felajánlásokat nem számolva – adományozóik száma meghaladja az 5000 főt, számuk azonban folyamatosan csökken.

Az adományozás területén érdekesség, hogy míg a rendszeres – havi átlag 1850 Ft – vagy eseti jelleggel támogatók száma 5000-nél több, addig az 1%-ot felajánlók – amely közvetlen pénzkifizetéssel nem jár – száma mindössze 2000 körül alakul, és ez évek óta nagyjából változatlan.

A személyi jövedelemadó 1%-áról az adóbevallástól függetlenül, elektronikus vagy postai úton is lehet rendelkezni a személyijövedelemadó-bevallás határidejéig, 2019. május 20-ig. Idén ez a határidő vonatkozik a magánszemélyeken kívül az egyéni vállalkozókra is.

Részletes információ az 1% felajánlásról a https://www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/hogyan_rendelkezhet oldalon található.

További információ a WWF Magyarország természetvédelmi munkájáról a www.wwf.hu oldalon érhető el.

Forrás: WWF Magyarország