Adorján András idén a MÁV Szimfonikusoknál tartja mesterkurzusát

Adorján András a nemzetközi hírű fuvolaművész, január 25-én a MÁV Szimfonikusokkal lép színpadra a Festetics palota Tükörtermében, majd másnap mesterkurzust tart a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói számára. A kurzuson mely a közönség számára nyilvános, nyolc jövendőbeli művész vesz részt, hogy tanácsokat kapjon és mesterfogásokat lessen el, a világ egyik legjobb fuvola tanárától. A 25-i koncerten Adorján András nem csak játszani fog, de vezényelni is láthatja a közönség. A hangverseny másik szólistája Oross Veronika, a MÁV zenekar szólamvezetője, a Zeneakadémia tanára lesz. Műsorukon Mozart, Dopler és Brahms műveit hallgathatja meg a közönség.

MÁV Szimfonikus Zenekar © Kelemen Gergő

Andorján András Budapesten született, Koppenhágában nőtt fel, 1974 óta pedig Münchenben él. Fogorvosi diplomáját Koppenhágában szerezte, majd 1968-ban zenei tanulmányokat kezdett Aurèle Nicolet-nél és Jean-Pierre Rampalnál. Hamarosan nemzetközi versenyek kitüntetettje lett: 1968-ban Koppenhágában a Jacob Gade Díjat, 1968-ban a montreux-i Nemzetközi Fuvolaverseny első díját és 1971-ben a párizsi Nemzetközi Fuvolaverseny Premier Grand Prix díját nyerte el.

Szólistaként a világ legjobb kamara- és szimfonikus zenekaraival játszik Stockholmban, Kölnben, Baden-Badenben és Münchenben.

1987 óta a kölni Zeneművészeti Főiskola, valamint 1996 óta a müncheni Zeneművészeti Főiskola tanára.

Elsőként játszotta lemezre François Devienne mind a tizennégy fuvolaversenyét, továbbá CD-re játszotta C. Ph. E. Bach valamennyi fuvolaversenyét. Ezen kívül megjelent vele Carl Nielsen fuvolaversenyének újrafelvétele, és egy tangó-album argentin zenészekkel fuvolákra, bandoneonra és nagybőgőre.

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar