Sokszínűség és virtuozitás – Balázs János és a Budapesti Vonósok a Zeneakadémián

A Budapesti Vonósok Akadémiai bérletének kettős fókuszában a kamarazene és a zongora áll. Három koncerten három vendég válogat a billentyűs versenyművek meghatározó korszakaiból. Az első alkalommal, január 20-án Balázs János közreműködésével, Mendelssohn- és Chopin-művek által ezen az estén az együttes különböző arcait, sokoldalúságát és virtuozitását bizonyítja.

Balázs János

Az est Mendelssohn h-moll vonósszimfóniájával indul, ezt követi Chopin f-moll zongoraversenye, amelynek szólistája Balázs János lesz. A versenyműben a vonósok a szimfonikus zenekart helyettesítik, a zárószám, Mendelssohn Oktettje, a kamarazene egyik legismertebb műve, két vonósnégyesre készült, és igazi kihívás a kamarazenekarok számára. Nem véletlen, hogy Beke Ágnes, a zenekar művésze így fogalmaz a műsorról: „Két Mendelssohn között egy Chopin – különleges zenei szendvics fogadja a közönséget a Budapesti Vonósok vendégváró asztalán. Mindkét szerző a poézis, a könnyedség, az érzelmi zenei fuvallatok nagy mestere.”

A koncertet nyitó mű Mendelssohn 12 gyerekkori vonósszimfóniájának egyike. A sötét, drámai hangvételű h-moll vonósszimfóniát (no. 10) 1823-ban írta. Érdekessége, hogy egyetlen Allegro tételből áll, amelyet Adagio vezet be. További különlegessége, hogy motívumaiban a hangversenyt záró, két évvel később keletkezett Esz-dúr oktettet (op. 20) idézi. E két darab között Chopin f-moll zongoraversenye (op. 21) csendül fel. Az 1829-es művet egy évvel később Varsóban mutatták be a közönség óriási lelkesedésétől kísérve. Izgalmasan és változatosan kimunkáltak a tételek, olyan virtuóz játékost igényelnek, mint Balázs János, aki a zeneszerző életművének avatott ismerője.

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar

A magyar zenei együttesek élvonalába tartozó, számos elismeréssel (Bartók–Pásztory-díj, a Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Művészeti Díj, Artisjus-díj) kitüntetett Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult, azóta itthon és külföldön is jelentős sikereket ért el. A tagok zenekari munkájuk mellett a zeneművészeti oktatásban is komoly szerepet töltenek be. A Budapesti Vonósok művészeti vezetője a Kossuth-díjjal kitüntetett Botvay Károly csellóművész, koncertmestere 2012-től Pilz János Liszt-díjas hegedűművész. A zenekar a barokktól a kortárs zenéig széles repertoár ihletett tolmácsolója. Kamarazenekarra írt darabok mellett szívesen játsszák más apparátusú művek átiratait, vonósnégyeseket is, amelyek újszerűen hangzanak kamarazenekari előadásban.

A Zeneakadémiai bérlet nagy hagyománnyal rendelkezik, a Nagyteremben 1983 óta megrendezett koncertsorozaton hallhatja az együttest a közönség. A Budapesti Vonósok 2019-es Akadémiai bérletének kettős fókuszában a kamarazene és a zongora áll. Mendelssohn nevezetes oktettje, Sosztakovics rendkívül drámai 8. vonósnégyese és Michael Haydn – sokáig híres testvérbátyjának tulajdonított – vonóskvintettje ebben az évben kamarazenekari előadásban csendül fel. A zongoraversenyek előadására a Budapesti Vonósok kiváló zongoraművészeket hívott meg: Balázs Jánost, Fejérvári Zoltánt és Ránki Dezsőt, akik a billentyűs versenyművek meghatározó korszakaiból választottak darabokat.

Balázs János

Balázs János sokszoros versenygyőztes, Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész, tehetségét Junior Prima és a Prima-díjjal is elismerték. Tagja a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének. A nagyközönség a Virtuózok zsűritagjaként ismeri. 2016-ban alapította meg példaképe emlékére a Cziffra György Fesztivált, amely rövid idő alatt a legelismertebb prémium fesztiválok közé került. Chopin darabjainak ihletett tolmácsolója, akit a zeneszerző összes művének előadásáért a Lengyel Állam kitüntetését kapta meg.

Forrás: Budapesti Vonósok Kamarazenekar