Kölcsey-talányok a Talány Akusztik koncertszínházában

A magyar kultúra napja tiszteletére, 2019. január 21-én (16:30) Üllőn, a Kiss Sándor Művelődési Ház színháztermében ad ünnepi koncertet, egyúttal Kölcsey elfeledett „talányait” is megidéző felolvasószínházi produkciót a Talány Akusztik.

Talány Akusztik © Lakinger Tibor

Az Újnyugat Irodalmi Kör „Legendák nyomában” szalonestjein alakult formáció Szabó Zoltán Attila (költői nevén: Schwalm Zoltán) verseit zenésíti meg. Az együttes zeneszerzője: Zöld Csaba, aki a nemrég a József Attila Színházban bemutatott Rejtő-adaptációban (Vesztegzár a Grand Hotelben, rendezte: Szente Vajk) Elder felügyelőt játssza. A Talány Akusztik énekesnője: Korponay Zsófi, gitáros-énekese: Blazsovszky Ákos. A ritmusszekcióért Németh-Szabó Tamás felel.

„A Talány Akusztik igazi formabontó kortárs zenekar: kedvelik a boresteket, az elhagyott mozikat, a kultuszhelyeket; nagy siker volt a Belvárosi Fesztiválon a Molnár C. Pál Műterem-Múzeum kertjében adott koncertszínházi produkciójuk is. A formáció műsoraiban zenés irodalmi válogatások, felolvasószínházi elemek éppúgy szerepelnek, mint az egykori és a mai Budapestet megjelenítő dalok… ” (Fidelio, 2018. 11. 23.)

Szabó Zoltán Attila költő, művészeti vezető, a Törzsasztal (Fix Tv) kulturális talkshow műsorvezetője az üllői eseménnyel kapcsolatban elmondta: „a Talány Akusztik nem ismeri a haknit; a zenekar mindenhol, az ország bármely szegletében szívesen fellép, s mindenhová új programot visz, új elemekkel színesítve a dalok sorát. A produkció ezúttal Kölcsey és Ady művészete előtt tiszteleg, ám egyik esetben sem az ünnepnapokon elvárható, de már a megszokott klisék szerint kerülnek szóba nagyjaink. Kölcsey esetében kevéssé ismert műve (Talányok) ad lehetőséget a játékra(!) a közönséggel, az Ady-puzzle pedig címében is játékos megközelítésre utal.”

Egy új Talány Akusztik-dalt is hallhat az ünnepi program közönsége: a „Földvár aranya” című Zöld Csaba – Szabó Zoltán Attila szerzemény egyfajta retróballada, ami a balatoni nyarak különleges hangulatát idézi fel. Persze a már az közkedvelt dalok is elhangoznak, így a MÁV Nosztalgia nívódíját kiérdemlő, a Trend FM rádióból is ismerős Vasútdal, a Belváros-Lipótváros „himnuszaként” számon tartott Ferenciek tere, a Krúdy-puzzle, vagy a Klasszik rádióban bemutatott Csacskavers. V.A.

,