Budapest rejtett arcai a kívülállók szemével – Fotókiállítás a Vittula Galériában

A főváros egyik legkülöncebb kocsmája főként a féktelen, alkoholgőzös éjszakái, legkülönfélébb nemzetiségű és stílusú közönsége és kissé szürreális hangulata miatt vált híressé – vagy talán helyesebben mondva hírhedtté az elmúlt évek során. Ám a budapesti underground szórakozás gócpontjaként funkcionáló Vittula nemcsak a vad buliknak ad helyet, hanem időnként a művészetnek is.

A Vittula Galéria 2019. január 19-én egy igazán egyedi fotókiállításnak ad otthont. A Notorious Reflexes két fiatal és roppant tehetséges fotós sok éves munkájából szemezget, mely segítségével a város egy sokak számára ismeretlen arcát mutatják be: az underground közösség egyszerre hedonista és drámai mindennapjait.

Európai szemmel a budapesti éjszakában

Mindkét fotósról elmondható, hogy bár az elmúlt éveket ebben a miliőben töltötték, mégis kívülállónak számítanak. Leroy Drevdal négy évvel ezelőtt érkezett Norvégiából Magyarországra, hogy – többek között – helyi aktivisták tevékenységeit dokumentálja, ám hamar belecsöppent az éjszakai élet forgatagába, s ez természetesen megannyi témával és alapanyaggal látta el őt és kameráit.

Erdődy Kristóf története talán még figyelemre méltóbb, hiszen az erdélyi arisztokrata származású fotós sokáig Németországban élt, majd már szinte felnőtt fejjel érkezett meg Budapestre a múlt évezred végén. Fotós karrierje legelejétől kezdve kutatta az alternatív helyszíneket, ahol egyedi látásmódja izgalmas témákkal párosulhatott. Mindketten az egyszeri és megismételhetetlen, lopott pillanatok megszállottjává váltak, ezeket igyekeznek minél többször lencsevégre kapni.

Erdődy az elmúlt 15 év során közel 600 000 olyan fényképet készített, melyek a város különc titkait örökítették meg, ám mindezidáig csak a kiváltságosok nyerhettek bepillantást, hivatalosan soha nem mutatta be őket sehol. Most azonban végre megtörik a jég, ebből az elképesztő mennyiségből válogatta ki az underground szcéna számára legkifejezőbb pillanatait megörökítő alkotásokat, hogy norvég barátja hasonló tematikájú képeivel együtt a Vittula Galéria falait díszítsék egyetlen éjszaka erejéig.

Audiovizuális élvezet egész éjszaka

De ez az este nem csupán a fényképekről szól – valódi kultúrkavalkáddal várják az érdeklődőket a szervezők, mely során Kicsiny Martha megnyitója után T. Bali, azaz Temesvári Balázs performanszára és két szörfrock banda, a The Keeyman és a Panel Surfers koncertjére is.

A 2019. január 19-én megrendezésre kerülő esemény minden programja ingyenes, a kiállításról további információkat a Facebookon találhatnak az érdeklődők.

Forrás: Klub Vittula
,