Fülep Márk fuvolaművésszel ad ünnepi koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar

Ősbemutató és csángó csinlinkázás: Fülep Márk fuvolaművésszel ad ünnepi koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar.

Fülep Márk ©
Vehovszky Balázs

Ünnepi hangversenyt ad január 22-én, este 7 órakor a Balassi Intézetben a Magyar Kultúra Napján az Anima Musicae Kamarazenekar. A koncerten Fülep Márk fuvolaművész fuvolán és altfuvolán működik közre. Az est Nógrádi Péter Nyári hajnal című, fuvolára és vonószenekarra komponált versenyművének ősbemutatójával veszi kezdetét, amelyet a zeneszerző Fülep Márk kérésére komponált. Ezt Bartók Béla Román népi táncok című alkotása követi, majd Veress Sándor Concertotilinkó című, fuvolára és vonószenekarra írott versenyművének magyarországi bemutatóját  ünnepelheti meg a közönség.  Ezután Fülep Márk moldvai tilinkódallamokat ad elő Farkas Zoltán „Batyu” dobkíséretével. A koncert Dohnányi Ernő és Dmitry Sitkovetsky vadregényes Szerenádjával zárul.

Fülep Márk háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas, kétszeres Artisjus- és Lajtha László-díjas fuvolaművész. Munkássága a klasszikus fuvolairodalom teljes repertoárját felöleli, fuvolaművészként egyedülállóan népzenél is. Több fuvola- és furulyafélén játszik. Egyedül és Magyar Motívumok együttesével világot járó művészként eddig közel ezer koncertet adott, többek közt a MÜPA-ban, a MOM-ban, külföldi nemzetközi fuvolafesztiválokon, többször Kanadában és a párizsi Unesco székházban is fellépett. Szólólemeze 2009-ben jelent meg Párizstól Moldváig címmel. A 45. Amerikai Nemzetközi Fuvolafesztivál világtalálkozójának egyetlen ösztöndíjas előadója volt. Ő kérte fel néhány évvel ezelőtt Nógrádi Péter zeneszerzőt, hogy írjon számára egy versenyművet fuvolára – ebből született a Nyári hajnal. 2017-ben Kodály halálának 50. évfordulója jó alkalmat szolgáltatott, így készült el a versenymű első tétele, Kodály Nyári este című művének szellemében. A második, lassú tételt Fülep Márk kérésére altfuvolára írta, a harmadik tétel  gyors, virtuóz finálé. A moldvai népzenegyűjtő útjait felidéző Veress Sándor Concertotilinkó (1991) versenyművének megszólaltatása Márk régi álma volt. A zenemű magyarországi bemutatója Claudio Veress, a zeneszerző fia hozzájárulásával és támogatásával valósul meg.

Napjaink egyik legizgalmasabb hazai hangszeres formációja, az Anima Musicae Kamarazenekar repertoárja rendkívül változatos és sokszínű: a barokktól a kortárs zenéig minden megtalálható rajta. Hivatásuknak tekintik kortárs magyar zeneszerzők műveinek előadását és bemutatását, koncertjeiken pedig rendszeresen kerülnek műsorra nekik írott, teljesen új művek is.

Jegyek válthatók a jegy.hu weboldalon keresztül.

Időpont: 2019. január 22; 19 óra

Helyszín: Balassi Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.)