Kreatív évzárás: mutasd meg műved, szilveszter éjfélig!

Szerző: Böjtös Kinga

Utolsó óráik vannak hátra az óévből azon kreatív versenyzőknek, akik az idei Alkotó Energia Program országos pályázatára nyújtják be alkotásaikat. A harmadik évében járó projekt már az első nevezéskor meglepte a szervezőket, a jelentkezők számát illetően. Úgy látszik, hogy az iskolai technika órák elmaradásával számos generációba szorult bele az az alkotásvágy, ami előbb-utóbb, de utat tör magának egy random lakástuning, egy pénztárcakímélő bútormentés formájában, vagy felnőttkori kreatív hobbink születésekor.

Őket, a lelkes alkotókat célozta meg és kovácsolta közösséggé ez a pályázat, melyről  Iványi Krisztina, a program ötletgazdája és háziasszonya – az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs főszakértője – mesél:

-Azért hívtuk életre az „Alkotó Energiát”, hogy a pályázat és a hozzá kapcsolódó program révén felhívjuk a társadalom figyelmét a saját kezű értékmentés és alkotás lehetőségeire, előnyeire és arra biztassunk mindenkit, hogy csatlakozzon a „Csináld magad!” mozgalomhoz. Mert így nagyon sok tárgy és anyag menekülhet meg attól, hogy hulladék legyen belőle, amit vagy elégetnek, vagy más módon kezelnek, de mindenképpen problémát jelent a levegőtisztaság szempontjából. Mindez pedig tökéletesen illeszkedik az atomerőmű azon előnyéhez, hogy légszennyezés nélkül termel villamosenergiát.

A első, 2016-os pályázati forduló számunkra is váratlan sikert hozott: a meghirdetett három kategóriában 1839 db pályamű érkezett, mintegy ezer alkotótól. A hivatalos szakmai zsűrizést követő közönségszavazáson nagyjából harmincezren szavaztak! A pályamunkák egy jó része annyira jól sikerült, hogy exkluzív albumot készítettünk belőlük. Ennek sikere inspirálta a négynapos nyári alkotótábort, melyhez készítettünk egy hiánypótló „bútorfelújítási alapismeretek” tananyagot, a tábor alatt pedig oktató videókat forgattunk: ezeket ma már több tízezren töltötték le, természetesen ingyen.

A 2017 őszén indult – immáron második – pályázatra már 2300 pályamunka érkezett, a Facebook közösségünk 15.000 főre növekedett, az Instagramon majd’ négyezren, a Pinteresten kb.  ezernyolcszázan követtek minket. Számukra az Alkotó Energia egy inspirációs bázis, ahol igyekszünk példaértékű hazai és külföldi alkotásokat és ötleteket megmutatni a www.alkotoenergia.hu  weboldal „Tudástár” menüpontja alatt, valamint a félmillió példányban megjelenő ingyenes Alkotó Energia DIY sajtómellékletekben. Időközben a második albumunkat is megtöltötték a legjobb pályamunkák.

Idén, a harmadik pályázati évünkben is izgalommal várjuk azon tehetséges junior és felnőtt DIY-alkotók munkáit, akik a régi bútorokban, tárgyakban és a maradék, hulladék anyagokban nem a szemetet, hanem lehetőséget látják. Belőlük saját kezűleg újat varázsolnak, így nem csupán megóvják az értékeket az enyészettől, hanem ezzel együtt új értéket is teremtenek. A négy kategória, melyek tematikájába december 31-én 24 óráig lehet beilleszteni és feltölteni az elkészült pályaművek fotóit és a készítés leírását :

– Bútorfelújítás, bútorfestés, bútorátalakítás

– Bútor- és használati tárgy-készítés, funkcióváltás

– Hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyak és  gyermekjátékok

– DIY dekorációk és ajándéktárgyak

Az értékes nyereményekről, a pályázat pontos menetéről minden információt megtalálni az Alkotó Energia weboldalán: www.alkotoenergia.hu

Sikeres pályázást, szerencsében gazdag  Újévet!

Infók, fotók: MVM Paksi Atomerőmű Zrt., Alkotó Energia Program sajtó