Öt éves az Artézi Galéria

Az óbudai Artézi Galériát Németh Géza festőművész kezdeményezésére hozták létre a hetvenes évek eleje óta rendszeresen kiállító művészek, akiket régi barátság is összeköt a szakmai elkötelezettség mellett. Körükhöz tartozik az 1986-ban elhunyt Emory Ladányi festőművész, akivel Németh Géza – a hagyaték gazdája – Amerikában ismerkedett össze. A fennállásának ötödik évfordulóját ünneplő galéria független, nonprofit intézmény, nem kér és nem fogad el támogatást…”ez a szabadság ára”, ahogy ők fogalmazzák.

A jelenlegi kiállításon – amelyet január 5-ig tekinthetünk meg – 12 képzőművész munkái láthatók, az alapítók közül Németh Géza, Orvos András és Szemethy Imre munkái. Az igényes katalógus online letölthető a galéria honlapjáról. A bevezetőt Kováts Albert (1936), a Magyar Festők Társaságának elnöke írta, kiemelve, hogy az öt év alatt 40 sikeres kiállításon 81 kiállító művész szerepelt. Kováts Albert három jelentős művel szerepel a bemutatón: a 2018-ban festett, abszurd hangvételű, ironikus Duguláselhárítás (akril, farost), című alkotásával, amely a leleményes és kritikus Übü-sorozatának folytatásaként is felfogható. Az Újságkép L. (2008. tus, akril, ragasztás, újságpapír, farost), és a Képregény (2008. tus, akril, ragasztás, újságpapír, farost) évtizedek óta jellegzetes képi világának igényes kompozíciói, a hálózatok, labirintusok sorozathoz kapcsolódnak. Kováts Albert képzőművészeti és kiállítás szervezői munkássága mellett figyelemreméltóak kiállításkritikái, művészekről írt esszéi is.

A jubileumi kiállításon Hasadás című sorozatával (2018. akril, vászon) résztvevő Sinkó István (1951) 1981 óta rendszeresen kiállító művész, akinek írásait, kritikáit gyakran olvashatjuk az Új Művészetben, az Élet és Irodalomban és a Műértőben.

A 12 jelenlegi kiállító között bemutatkozik Abd A Masahud (1963), a Bécsben élő, Ammanban született grafikus, tipográfus, faszobrász, a 2008-ban alakult Rearte Galéria tagja, Európa számos országában kiállító művész. Az Artézi Galériában látható művei: Palatábla I, II. festett fa mindkét oldala.

Az Artézi Galéria szellemi nyitottságát bizonyítják az eltérő vizuális szemléletű művészek harmonikusan összeillő alkotásai: Mózes Katalin (1951) szürreális olajképei, kollázsai, Laukó Pál vegyes technikával készült színes, erőteljes, impulzív művei, Lonovics László (1951) a fény természetét kutató számítógépes grafikái, Német Géza (1944) nagy méretű 2014-18 között készült akril képei, Orvos András (1939), 2018-ban készült élénk színű virágmotívumai (olaj, vászon). Szemethy Imre (1945) a grafikusként közismert és elismert művész itt fatáblára akrillal festett, 2018-ban készült munkáival mutatkozik be. Tenk László (1943) így ajánlja munkáit a nézők figyelmébe: „barátkozván a korszerűtlenség vádjával.” (Fák és boglya, 2017. Ha hó, 2014. Lépcsős üdvözlet, 2017). Turcsán Miklós (1944) viszont nonfiguratív olajképeivel mutatkozik be. Végül a legfiatalabbakkal zárjuk az ajánlót: Németh Dóra (1984) grafikáival és Török Gábor (1960) tervezőgrafikus munkáival.

A kiállítás honlapja: http://www.artezi.hu/

A kiállítás Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/179051702969797

Forrás: Artézi Galéria