Budapest Gyerekszilvesztere a Veronaki Zenekarral

Fergeteges szilveszteri buliba várja a gyermekeket december 30-án a Veronaki. A Budapest Jazz Clubban a zenekar legnépszerűbb lemezeiről – Gőgös Gúnár Gedeon, Libabál, Kiugrott a gombóc és Világforgó – játszik majd, és a résztvevőkkel közösen felelevenítik az óév búcsúztatásához és az újév fogadásához kapcsolódó legérdekesebb népi hagyományokat is. Emellett lesz közös koccintás, tánc, nevetés, ügyességi játékok, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Veronaki zenekar

A Tarján Veronika énekes, meseíró és Mogyoró Kornél, ütőhangszeres által alapított Veronaki zenekar célja, hogy dalaik segítségével a gyermekek játékosan váljanak nyitott, zeneértő és zeneszerető közönséggé. Az együttes mesés világa Tarján Veronika meséiből és szövegeiből építkezik és alkot egy teljesen egyedülálló zenei világot, mely által a gyermekek olyan zenei stílusokat, fordulatokat ismerhetnek meg, amitől hallásuk kifinomul, zenei intelligenciájuk fejlődik. A gyermekszilveszterrel Tarján Veronika régi álma valósul meg: „Kislányunk, Mogyoró Virág Alma lassan kétéves lesz.  Amióta gyermekem van teljesen másképp élem meg az ünnepeket, a hagyományokat. Fontosabbá váltak a megélt pillanatok, és az is, hogy ezeket a családommal töltsem. Szeretném, ha lenne egy nap az újév megkezdése előtt, amikor szeretteinkkel, barátainkkal a családra és a gyermeki játékra fókuszálva együtt vagyunk. Ezzel minden rosszat kizárva együtt varázsolnánk olyan új évet, amely tiszta, mint a gyermeki lélek.”

A Budapest Jazz Clubban tartott gyermekszilveszter így jóval több lesz, mint egy hagyományos koncert, a mese, a zene és az önfeledt, szabad játék lesznek főszerepben. A Veronaki közös játékokkal, tánccal és a népi hagyományok felelevenítésével várják a közönséget. Az óévtől való búcsúzás egyik jellemző népszokása például a zajkeltés. A zenekar úgy érzi, ezt a hagyományt nem lesz nehéz a nagy számú gyermekközönséggel hitelesen kivitelezni. Zajkeltő eszközökről ők is gondoskodnak, de bárki hozhat magával olyan eszközt, amivel egy felvonulás kíséretében – az együttes tagjaival közösen – kiűzi a telet és minden rosszat, ami ebben az évben történt. De a koncerten felelevenítenek mágikus bőség- és szerencsevarázsló praktikákat, valamint az idő- és a szerelmi jóslások izgalmas hagyományait is. Délben pedig kölyökpezsgős koccintással búcsúznak az óévtől.

Az eseményt a Szeleburdi Játéksziget koncertsorozat részeként rendezik meg.


Budapest Gyerekszilvesztere a Veronaki zenekarral

2018. december 30. 11 óra, Budapest Jazz Club

Facebook event: https://www.facebook.com/events/246104702928308/

Jegyvásárlás, további információ: https://www.bjc.hu/programok/eloado/veronaki-klub-szilveszteri-meglepetes/

Forrás: Veronaki zenekar

 

,