Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? – Poós Zoltán: Rock & Roll Áruház című könyve kapcsán Sütő Enikő és Oltai Kata beszélget a szerzővel

Tudod, mi az a bundabugyi? A te anyukád is viselt otthonkát? Apukád vagy a nagyfater csuklóján is fityegett autóstáska? Volt bomber dzsekid vagy épp Martens-ed? És lenézted a susogós joggingot viselőket? Megannyi fogalommá vált ruhadarab és kiegészítő, mely része kis országunk kultúrájának. Poós Zoltán vadonatúj könyve csokorba gyűjti a legenigmatikusabb darabokat az 50-es évektől napjainkig. Finom stílusérzékkel és humorral megírt könyve kapcsán a szerzővel, Sütő Enikő modellel és Oltai Kata művészettörténésszel McMenemy Márk beszélget november 21-én, szerdán este 7-től a Kispipában. Ha hozol magaddal egy jellegzetes korabeli tárgyi rekvizitumot vagy valamelyik évtized fontos ruhadarabjában érkezel, egy pohár saját főzésű sörre a Kispipa vendége vagy!

A Rock & Roll Áruház divatkönyv, de nem szabásmintákkal foglalkozik, hanem mindazzal, amit a ruhák, a kiegészítők kiváltottak a viselőik környezetében. A könyv tehát a hatástörténet szabásmintája. Poós Zoltán szerint nemcsak a jó dumák öltöztettek, de egy jó ritmusban megnövesztett barkó vagy az egyetlen tökéletes helyre felhelyezett jelvény is. A Rock & Roll Áruház azokat az éveket idézi meg, amikor a rock & rollra még nem úgy tekintettünk, mint egy közműszolgáltatásra, amikor a divat, az öltözködés még nem a komfortot szolgálta, amikor a zene és az öltözködés még veszélyforrást jelentett, amikor nemcsak az igazi szerelemben illet kételkedni, de az igazi Levi’s farmerben, vagy az igazi Lacoste pólóban is.

Hogy kiből lett hős 15 percre, egy hétvégére vagy egy szezonra, az többek között azon múlott, hogy milyen volt a dumája, és a dumához mit viselt. Bárki lehet rocksztár, nemcsak az, aki a színpadon van, hanem az is, aki úgy néz ki, mintha egy poszteren pózolna, függetlenül attól, hogy gitár, rúzs, spakli, franciakulcs vagy éppen fakanál van a kezében.

Poós Zoltán első kötete 1992-ben jelent meg. Azóta hat verseskötetet, négy regényt, és számos dizájnnal és popkultúrával foglalkozó esszékötetet publikált. 2002-ben Zelk Zoltán-díjat, 2012-ben Füst Milán-díjat kapott. Első Trapper farmerét 1980 karácsonyán kapta a szüleitől, első Sex Pistols-pólóját 1987 nyarán vette a Hunky-Punky butikban.

Sütő Enikő volt az év manökenje, volt olyan divatbemutatón, amit Kádár János tiszteletére rendeztek. Volt szerepe a Linda c. magyar tv sorozatban, volt zsűrielnök szépségkirálynő választáson, volt mozifilm szereplő, volt nemes ügyek támogatója, volt a világ sok országában, és van egy remek modelliskolája.

Oltai Kata feminista galériát és egy vagány second-hand üzletet is vezet, kurátorként a kortárs művészeti élet egyik meghatározó alakja és a céklától a kékesliláig minden hajszín jól áll neki. Oltai Kata művészettörténész ruhatárának igényesen összeválogatott darabjait évek óta garázsvásárok, titkos turkálók vagy igazi kincseket rejtő bolhapiacokon találja meg. Hisz abban, hogy a régi ruháknak történetük, külön meséjük és személyiség formáló hatásuk van.

A szerzővel és a téma két avatott szakértőjével McMenemy Márk újságíró beszélget november 21-én, szerdán este 7-től a Kispipában (Bp., Akácfa u.38.) Ha hozol magaddal egy jellegzetes korabeli tárgyi rekvizitumot vagy valamelyik évtized fontos ruhadarabjában érkezel, egy pohár saját főzésű sörre a Kispipa vendége vagy!

Betekintő:

https://www.scribd.com/document/389489954/Poos-Zoltan-beleolvaso-4#from_embed

 https://www.facebook.com/events/257348181615138/?ti=cl

,