Itáliai utazás címmel új olasz vetítéssorozat indul az Urániában

Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet a 2018/19-es évadban olaszországi filmes barangolásra hívja az itáliai kultúra, táj és nyelv szerelmeseit. November 21-én, szerdán a Cinema Paradisóval kezdődik a 13 részes Itáliai utazás című vetítéssorozat, amelyben a vidéki Olaszország tájaival, történeteivel ismerkedhetünk meg filmtörténeti klasszikusok és kortárs mozidarabok révén, kétheti gyakorisággal.

A sorozat előzménye a 2017/18-as évad nagy sikerű válogatása, a Római anzix sorozat volt, amely az olasz fővárosra koncentrált. Ezúttal a „csizma” eldugottabb szegleteibe kalauzolják el a nézőket. Néhány észak-olasz város érintése mellett elsősorban a déli tartományokra – Campaniára, Pugliára, Basilicatára, Calabriára, Szardíniára és Szicíliára – összpontosítanak. Szicílába éppen a nyitófilm, Giuseppe Tornatore önéletrajzi ihletésű klasszikusa révén juthatnak el a nézők. Campaniát egy másik klasszikus, Vittorio de Sica Házasság olasz módra című remeke idézi meg Sophia Lorennel és Marcello Mastroiannival a főszerepben. Puglia filmje a sorozatban egy tavalyi alkotás, a Disperata bárkája lesz: egy Disperata nevű falu csehesen bumfordi, ugyanakkor olaszosan temperamentumos lakóival ismertet meg.  Mint címe is jelzi, a Basilicata parttól partig című vígjáték az olasz csizma „bokájánál” fekvő tartományba röpíti el a nézőket egy éppen újraszerveződő amatőr zenekar kalandjairól mesélve. Calabriába pedig az immár szintén klasszikusnak mondható A calabriai fiú című Comencini-filmmel jutnak el, egy olyan kisfiú történetén keresztül, aki a római olimpia hatására beleszeretett a hosszútávfutásba. Lazio a helyszíne a sorozat két filmjének is, a Cannes-ban idén bemutatott és a legjobb férfi főszereplő díjával jutalmazott Dogman – Kutyák királya című alkotásnak és Alice Rohrwacher 2018-as csodabogár-történetének, a Szent és a farkas-nak. Szardínia szigetére szintén egy egészen új mozifilm, A férfi, aki megvette a holdat című Paolo Zucca-komédia visz majd át.

Ismertebb, népszerű úti célokban sem lesz hiány, hiszen a sorozat érinti majd Velencét, Toszkánát, és megállítják majd a képzeletbeli robogót Nápoly környékén is. Velencét a Lux-díjas A lány és a költő, Toscanát a Paolo Virzi rendezte Toszkán szépség, a Vezúv vidékét pedig Ferzan Özpetek Fátyolos Nápoly című thrillerével járhatjuk majd be.  Az északi tartományok közül Piemont került még be az Itáliai utazásba Valeria BruniTedeschi színész-rendező Kastély Olaszországban című kapuzárási komédiájával.

Természetesen szerepel majd a válogatásban a széria címadó darabja, Roberto Rossellini Itáliai utazás című 1953-as filmje, Ingrid Bergman és George Sanders főszereplésével, amelyben a külföldi utazó szemével csodálkozhatunk rá a dél-olasz kultúrára. Ez lesz a szerdán kezdődő sorozat második vetítése december 14-én.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal mutatják be. A vetítések előtt meghívott vendégek, irodalmárok, filmtörténészek, az olasz kultúra jó ismerői avatják be a közönséget a filmek és a megjelenő tájat titkaiba. A vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház